Vesti -

Hrvati besni, dozlogrdilo im ukrajinsko žito: "Propali smo"

Iako hrvatski premijer Andrej Plenković tvrdi da je Hrvatska samo tranzitna zemlja za ukrajinsko žito, podaci Ministarstva poljoprivrede govore suprotno.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ukrajina počela da isporučuje žito preko hrvatskih luka

Predstavnik domaćih ratara Petar Pranjić kaže da je Hrvatska izložena nekontrolisanom uvozu ukrajinskog žita i brašna, piše portal zagrebačke TV N1.

Plenković je, naime, prošle sedmice odgovarajući na pitanje novinara o mogućnosti da deo ukrajinskog žita, čiji je prevoz preko hrvatskih luka od Dunava do Jadrana nedavno dogovoren s Kijevom, ostane u Hrvatskoj, rekao "da će hrvatske luke služiti za tranzit ukrajinskog žita trećim zemljama".

“Stav i želja Hrvatske, a to smo jasno artikulisali u razgovorima i s predsednikom Volodimirom Zelenskim i s ukrajinskim ministrima, da Hrvatska bude tranzitna zemlja, a ne zemlja u koju će doći enormne količine jeftinijeg žita nego našeg iz Ukrajine pa da onda naši poljoprivrednici budu u problemu”, rekao je tada Plenković.

Na pitanje o dosad uvezenoj količini žita iz Ukrajine, iz hrvatskog Ministarstva poljoprivredu su saopštili da je “u prvih šest meseci 2023. godine iz Ukrajine uvezeno 64.979 hiljada tona žitarica, što je činilo 38 odsto ukupnog hrvatskog uvoza žitarica”, ukupne vrednosti “17,74 miliona evra, odnosno 20,8 odsto od ukupnog uvoza žitarica u Hrvatsku”.

Precizirali su da je prošle godine iz Ukrajine uvezeno 42.696 tona žitarica u vrednosti od 12,8 miliona evra, što ukazuje da je u prvih šest meseci ove godine uvezeno 52 odsto žitarica nego cele prošle godine, iz čega se, piše portal, lako može projektovati da će, ako ne dođe do težih prekida snabdevanja, količina uvezenog žita do kraja godine biti za više od 100 odsto veća u odnosu na prošlu godinu.

Napominju da im iz Ministarstva nije konkretno rečeno da li je iz ovih brojeva isključeno žito u tranzitu za treće zemlje, a iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i iz Carinske uprave odgovor nije dobijen.

Robert Jurišić, vlasnik i direktor kompanije S-Grain BI i agrarni analitičar, objasnio je za N1 da evidencija o poljoprivrednom uvozu i izvozu u Hrvatskoj nije posebno pouzdana.

“Niko ne zna pravu sliku, da li u ove podatke ubrajaju robu koja je u tranzitu ili se radi o robi koja je ušla i ostala u Hrvatskoj”, navodi Jurišić i dodaje da je "Hrvatska generalno uvozila oko 100 do 130 hiljada tona pšenice godišnje”.

Predstavnik domaćih ratara Pranjić, međutim, tvrdi da Hrvatska nekontrolisano uvozi žito i da su hrvatski poljoprivrednici ove godine definitivno propali.

Prema rečima Pranjića, koji je predsednik Odbora za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore, "Hrvatska je preplavljena žitom iz Ukrajine".

“Unazad godinu dana je to krenulo. Mi tačne količine ne znamo, ali ja bih radije govorio o šteti koju to donosi. Poznato je da su mlekari godinama u problemima, stočari s tovom junadi, pa sad i ovih nesretnih svinja koje je zahvatila afrička kuga, sve to ima uticaja i na ratarstvo. Uvozi se prekomerno, nekontrolisano. Nas to sve pogađa, pogotovo male obrte i OPG-e koji se ne mogu nositi s tim”, kaže Pranjić. On posebno ističe:

“Mi ratari smo lani počeli da propadamo, a ove godine smo definitivno propali. Svaku jesen govorimo da je najteža setva dosad, ali stvarno nema više smisla uložiti deset nečega, a dobiti dva i po ili tri”.

Rekao je i da su na sednici Odbora prošle sedmice uputili apel premijeru Plenkoviću da ih primi. "Politika snižavanja cena je za pohvalu i za pozdraviti, koliko će efekta imati, videćemo. Nas žalosti i ljuti zašto mi, koji smo prvi u lancu proizvodnje hrane, nismo obuhvaćeni”, rekao je, između ostalog, Pranjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.