Vesti -

Grad u BiH ima problem zbog priliva radnika: "Da se jave svi vlasnici smeštajnih kapaciteta"

Još samo nekoliko meseci dijeli malu opštinu u srcu BiH – Vareš – od početka realizacije projekta vrednog preko milijardu dolara.

Izvor: Biznisinfo.ba
Podeli
Ilustracija, foto: Shutterstock/Adiss Alic
Ilustracija, foto: Shutterstock/Adiss Alic

Prva iskopavanja iz rudnika u kojem se nalaze plemeniti metali očekuju se u drugoj polovini ove godine, kada je, prema ranijim navama, predviđeno otvorenje više stotina novih radnih mesta, piše BiznisInfo.ba.

Radnici će biti angažovani u rudniku, postrojenjima za preradu, održavanju, transportu, logistici i administraciji.

Kompanija Adriatic Metals već mesecima radi na regrutovanju radnika koje je nemoguće pronaći u samom Varešu. Zbog toga su sprovedene kampanje pronalaska radnika u susednim gradovima poput Kaknja i Visokog.

Usled velikog priliva radnika pojavio se i problem smeštajnih kapaciteta. Stoga je kompanija Eastern Mining ranije ove godine pozvala vlasnike stanova i kuća na području opštine Vareš da ih ustupe pod zakup. Oglas koji su tada objavili najbolje oslikava kakvu ekspanziju očekuje ovaj gradić.

"Ukoliko posjedujete navedene objekte, a zainteresovani ste za iznajmljivanje, potrebno je da dostavite sledeće podatke: tačnu lokaciju stambenog objekta, površinu koja se iznajmljuje i opremljenost objekta. Isto tako, poželjno bi bilo da fotografišete prostor i uz prijavu dostavite osobi zaduženoj za koordinaciju“, poručili su tada iz kompanije u pozivu građanima.

Kreće rekonstrukcija pruge do Vareša

Inače, danas i zvanično kreće projekat čišćenja i rekonstrukcije pruge na deonici stanica Vareš Majdan – Podlugovi. Za navedene radove su dobijene potrebne dozvole i projekat se realizuje u saradnji sa Železnicama FBiH.

Rok izvršenja radova prema planiranoj dinamici iznosi 3 meseca, a cilj projekta je čišćenje i rekonstrukcije pruge za uspostavljanje željezničkog saobraćaja od stanice Podlugovi do stanice Vareš Majdan.

Pored usluga čiji obim će definisati Železnice FBiH, navedena deonica će se koristiti za budući transport proizvoda privrednog društva Adriatic Metals BH do luke Ploče.

Kompanija će zaraditi više od milijardu dolara

Kompanija Adriatic Metals na projektu rudnika u Varešu namerava da zaradi više od milijardu dolara.

U dokumentima ove kompanije navodi se procena neto trenutne vrednosti (NPV) projekta, nakon poreza, od milijardu i 62 miliona dolara.

Reč je o iznosu za koji strani investitori očekuju da će dobiti kao čistu zaradu. Novac će početi da im pristiže već od naredne godine. Zarada će se produžiti u narednih 15 godina, a najveći deo će stići do 2030.

Prosečna godišnja stopa povrata na kapital je 134 posto, a kapitalna investicija kompanije u ovaj projekat iznosi 168 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.