Vesti -

Fondovi pale alarm: "Jahorina" neće moći da vraća kredite?

Skupština akcionara Olimpijskog centra "Jahorina" prihvatila je predlog o zaduženju preduzeća od 133,8 miliona konvertibilnih maraka.

Izvor: Capital
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/sale73
Ilustracija: Depositphotos/sale73

Predstavnici investicionih fondova bili su protiv te ideje, jer smatraju da uprava previše rizikuje za malu dobit.

Tri Društva za upravljanje investicicionim fondovima (DUIF) su glasala protiv, dok je Penzijski rezervni fond (PREF) Republike Srpske bio uzdržan.

Međutim, konačnu odluku je doneo ministar saobraćaja i veza Nedeljko Ćorić koji je predstavljajući većinski državni kapital digao ruku za zaduženje, iako je i sam imao primedbe na trogodišnji plan poslovanja preduzeća.

Tako u zapisniku sa sednice stoji kako je on skrenuo pažnju nadležnima u Olimpijskom centru da ambiciozni planovi moraju biti znatno detaljnije i sistematičnije posloženi i sa jasnim izvorima finansiranja.

Kako podseća Capital, u dugoročno zaduženje se ide zbog potrebe gradnje gondole Jahorina-Pale i ski-centra "Igrišta" u Vlasenici.

Reč je o kreditu koji će se vraćati u narednih deset godina po kamatnoj stopi do četiri odsto godišnje i sa grejs periodom od minimalno tri godine.

Predstavnici fondova upozorili su na brojne nelogičnosti koje prate ovo zaduženje.

Tako DUIF "Kristal Invest" napominje kako će se obaveze preduzeća sa 142,9 miliona KM koliko su bile na kraju prošle godine, povećati na čak 201,2 miliona do kraja 2024. godine.

"Pri tome se dobit sa 1,15 miliona koliko je bila 2021. godine neznatno povećava na 1,6 miliona KM na kraju 2024. godine, to je veoma niska dobit s obzirom na planiranu visinu zaduženja i ulaganja", primetili su manjinski akcionari.

Smatraju da donošenje Odluke o zaduženju predstavlja raspolaganje imovinom velike vrednosti te da saziv za sednicu iz tog razloga ne sadrži sve elemente predviđene Zakonom o privrednim društvima.

Akcionari traže opciju za izlazak

Isto mišljenje su imali i u DUIF "Managemen Solutions", koji su takođe bili protiv.

"U skladu sa Zakonom o privrednim društvima sastavni deo materijala za sednicu Skupštine akcionara trebalo je, između ostalog biti obaveštenje o pravima nesaglasnih akcionara na otkup njihovih akcija zbog raspolaganja imovinom velike vrednosti. Takođe, smatramo da pored već aktivnih zaduženja, nije realno očekivati da će društvo moći redovno da servisira predloženo zaduženje", upozorili su oni.

Društvo za upravljajne investicionim fondovima "Polara Invest" smatra kako je bilo potrebno sačiniti analizu i ocenu investicionog projekta, zbog čega su se odlučili da ne podrže zaduženje.

U Penzijskom rezervnom fondu (PREF) su uočili kako ne postoji detaljan investicioni projekat u kojem bi se videla opravdanost ulaganja, odnosno vreme povrata investicije.

"Projekcije bilansa uspeha i novčanih tokova su dostavljene samo tabelarno bez detaljnih pojašnjenja pojedinih pozicija. Takođe, nije dostavljen plan i projekcija bilansa ukoliko se predmetna investicija ne bi realizovala, kako bi se uporedile varijante sa investicijom i bez investicije", naveli su oni.

Inače, u Odluci o zaduženju stoji kako će za gondolu biti potrošeno nepunih 97 miliona maraka, a za ski-centar "Igrišta" 36,9 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.