Vesti -

Država poklanja 180 miliona evra Rimcu: 72 odsto Hrvata protiv

Juče je objavljena vest kako je Evropska komisija odobrila hrvatsku državnu pomoć u iznosu od 179,5 miliona evra za projekt robotaksija.

Izvor: Index
Podeli
Foto, ilustracija: EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI
Foto, ilustracija: EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI

Projekat razvija inovator i preduzetnik Mate Rimac. Sredstva će biti isplaćena u obliku direktne bespovratne pomoći i pokriće oko 45 posto prihvatljivih troškova.

Ako se projekat pokaže profitabilnim, odnosno ostvari dodatnu zaradu, Rimac će deo dobijene pomoći vratiti državi, piše portal Indeks. Reč je o projektu šire urbane mobilnosti u Zagrebu koji će korisnicima omogućiti kombinovanje više načina prevoza preko jedinstvene platforme.

Cilj pomoći je podržati fimru P3M (Project 3 Mobility LLC) u razvoju usluge koja se temelji na potpuno autonomnom električnom vozilu, tzv. robotaksiju. Evropska komisija smatra da je ova mera potrebna i prikladna za podršku razvoju inovativnih rešenja za urbanu mobilnost, čime se doprinosi strateškim ciljevima EU povezanima s digitalnom tranzicijom.

Šta kažu građani?

U anketi portala pitali su građane Hrvatske da li se slažu s tim da se poreskim obveznicima uzme 180 miliona evra i pokloni Rimcu. Velika većina čitatalaca ne podržava navedenu odluku. U trenutku objave članka (ukupan broj glasova: 37.797), 72% čitalaca je reklo kako se ne slaže s isplatom sredstava Rimcu.

Iza osnivanja tvrtke P3M stoje Mate Rimac, Marko Pejković, direktor za strategiju u Rimac Automobilima, i Adriano Mudri, glavni dizajner u Rimac Automobilima. Rimčev projekt robotaksija se našao u službenom dokumentu Plan oporavka i otpornosti, objavljenom u julu 2021. godine

U službenom dokumentu Rimčev projekat nosi naziv "Istraživanje, razvoj i proizvodnja vozila nove mobilnosti i prateće infrastrukture" te je označen kodom C1.4. R5-I2. Za cilj se navodi "razviti i implementirati u potpunosti novi ekosistem urbane mobilnosti (odnosno tzv. MaaS - mobilnost kao usluga), usko integrisan s javnim gradskim prevozom koji će se sastojati od 3 ključne komponente nužne da bi potpuno autonomna vozila mogla funkcionirati i učestvovati u prometu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.