Biz - B92.net

Direktor Elektroprivrede: Zahtevi rudara vode poskupljenju struje

Direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija je kazao da će se desiti drastično poskupljenje struje ako se pristane na neke zahteve rudara.

Izvor: Klix
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/DmyTo
Ilustracija: Depositphotos/DmyTo

Istovremeno je resorni ministar Nermin Džindić rekao da od ukupno 13 zahteva rudara može biti prihvaćeno sedam.

Kao sporni su istaknuti predloženi način izmirivanja obaveza prema rudnicima u sledećih šest godina i povećanje cene uglja za 20 posto.

Upozorio je da bi prihvatanje ovih zahteva značilo drastično poskupljenje struje. Na primeru jednog potrošača, koji u proseku za potrošenu električnu energiju plaća 43,25 KM je obrazložio za koliko više bi plaćao struju.

Prema Andelijinim rečima, zbog poskupljenja uglja račun bi iznosio 49,77 KM, a zbog troškova isplate obaveza račun bi porastao na 59,81 KM.

Smatra da je ovo poskupljenje tehnički neizvodivo, jer, kako je izjavio, Regulatorna komisija za energiju FBiH određuje cene struje te je zabranjeno skokovito povećanje cena.

"Ovo je skokovito povećanje", dodao je Andelija.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić (SBB) je najavio da će se u 19 sati razgovarati sa sindikatima rudara o ovim zahtevima. Naglasio je da su sindikalisti potvrdili da će doći.

Kako podseća portal Kliks, rudari su prošle sedmice protestovali ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu jer su nezadovoljni uslovima rada. Odbijaju da eksploatišu ugalj, najviše potreban za proizvodnju struje, dok se ne ispune njihovi zahtevi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.