Vesti -

Arbitražni sud u Londonu odbio zahtev Crne Gore za otvaranje Svetog Stefana

Međunarodni arbitražni sud u Londonu odbio je zahtev države Crne Gore da se otvori grad hotel "Sveti Stefan" i Vila "Miločer".

Izvor: Investitor
Podeli
Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN
Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

To je "Vijestima" nezvanično potvrđeno u kompaniji Adriatic properties grčkog biznismena Petrosa Statisa.

Kako je rečeno, zakupac hotelskog kompleksa Sveti Stefan – Miločer pred Arbitražnim sudom dobio je sva preliminarna pitanja i sve privremene mere na arbitraži, prenosi Investitor.

Odbijen je i zahtev države da se neotvaranje hotela ima smatrati kršenjem ugovora, kao i da su plaže samo hotelske do okončanja arbitraže u meritumu.

U oktobru počinje glavna rasprava pred arbitražom u Londonu vezano za odštetni zahtev od 100 miliona evra.

Adritic properties je prošle godine, nakon što su meštani polomili kapiju na Kraljičinoj plaži, a Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom onemogućilo postavljanje nove kapije, koja je prema tvrdnji uprave te državne kompanije svih prethodnih godina bila nelegalno postavljena, odlučio da grad hotel "Sveti Stefan" i Vilu Miločer zatvori. Kao razlog za to je navedeno da ne može gostima garantovati diskreciju i mir.

Pred Arbitražnim sudom u Londonu, Adriatic properties je pokrenuo postupak kojim traži 100 miliona odšetete zbog nepoštovanja ugovora, a Vlada je uzvratila svojom tužbom.

Grad hotel je već drugu sezonu zatvoren, iako se očekivalo da će ovoga leta biti postignut dogovor sa Aman rizortom da "Sveti Stefan" bude otvoren, to se nije dogodilo.

Vlada je 2007. dala u višedecenijski zakup najelitnije domaće letovalište grad hotel "Sveti Stefan", Vilu Miločer i tadašnji hotel "Kraljičina plaža".

Po tadašnjem ugovoru garantovana godišnja zakupnina je 1,6 miliona evra, ali je ugovorom predviđeno da se zakupnina može revidirati svake treće godine.

Zakupac se obavezao da hotele mora držati otvorenim minimum 11 meseci, ali i da u rekonstrukciju Svetog Stefana uloži 50 miliona evra.

Aneksom ugovora iz 2015. za "Sveti Stefan" produžen je zakup za 12 godina, do 2049. godine i smanjena kirija sa 1,6 miliona na 1,1 milion evra.

Aneksom za "Kraljičinu plažu" zakup je produžen sa 30 na 90 godina godina i omogućena je izgradnja hotela sa depadansima na mestu starog hotela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.