Vesti -

Američki "bredliji" stižu u Hrvatsku

Prva oklopna vozila "bredli" stižu u Hrvatsku.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: shutterstock, Filmbildfabrik
Foto: shutterstock, Filmbildfabrik

Prva oklopna vozila "bredli", koje je Hrvatska u decembru 2022. kupila od Sjedinjenih Američkih Država, stižu u kompaniju "Đuro Đaković" u Slavonskoj Požegi, gde će biti modernizovana i stavljena u funkciju, tvrde hrvatski mediji.

Hrvatska je kupila 89 "bredlija", od čega će 62 biti modernizovana, pet za obuku, a 22 za delove, po ugovoru vrednom 196,4 miliona dolara.

Donacija SAD je 51,1 milion dolara, dok Hrvatska plaća ostatak od 145,3 miliona.

U ovom trenutku još nije poznato koliko će vozila stići u prvoj isporuci, ali se zna da će ceo transport biti u organizaciji američke vlade. Do dolaska prvih vozila, unutar "Đure Đakovića" biće uređena posebna linija za rad na "bredlijima".

O tome su predstavnici kompanije "Đuro Đaković Specijalna vozila" nedavno potpisali ugovor o saradnji s američkom firmom BAE Sistems, koja proizvodi "bredlije", vredan 3,6 milijuna evra.

Stiže prvi "rafal" VIDEO

Taj novac "Đuro Đaković" će investirati u nabavku alata, opreme, pripremu radionice i svega što je potrebno za pokretanje projekta prema standardima koje propisuje BAE Sistems, a tih 3,6 miliona evra je donacija američke strane.

Modernizacija američkih oklopnjaka trebalo bi da počne u januaru 2024. godine, navodi Jutarnji list i dodaje da bi u "Đuri Đakoviću" mesečno trebalo da se modernizuje jedno vozilo "bredli", a kasnije po dva.

To bi bilo dovoljno da se ispune svi zacrtani rokovi kako bi hrvatska vojska vozila imala na raspolaganju 2026. godine.

Početak realizacije ovog posla u ovoj godini bio je pod velikim znakom pitanja jer američka vojska i BAE Sistems dugo nisu uspeli da dogovore cenu modernizacije vozila. Naime, BAE Sistems je insistirao na ceni koja je skladu s onom dogovorenom za ukrajinsko tržište, a koja je viša od one predviđene za Hrvatsku, tvrdi hrvatski medij.

Zbog toga je postojala realna opasnost da početak modernizacije u Slavonskom Brodu bude odložen za najmanje tri meseca.

Međutim, krajem jula američko ministarstvo odbrane i BAE Sistems potpisali su ugovor vredan 89 miliona dolara za obnovu "bredlija" te obuku za novu opremu koja će biti ugrađena u vozila. U tom ugovoru navodi se da je rok završetka posla 31. decembar 2026, a taj ugovor bio je glavni preduslov za sklapanje ugovora između "Đure Đakovića" i BAE Sistemsa.

Jutarnji list navodi da će ovo biti šansa za "Đuru Đakovića" da postane regionalni centar za "bredlije", budući da Amerikanci pregovaraju sa Grčkom, Rumunijom, Bugarskom i Severnom Makedonijom o nabavci ovih vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.