Vesti -

Junajted grupa navlači bes potrošača u Hrvatskoj: Masovne žalbe i kršenje zakona

Zagreb -- Otkad je operater Tele 2 došao u ruke vlasnika iz Junajted grupe nezadovoljstvo građana kvalitetom usluga je drastično poraslo, piše hrvatski Jutarnji list.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Ilustracija: ImYanis/Shutterstock
Ilustracija: ImYanis/Shutterstock

Počelo je s punim forumima prigovora, potom se nezadovoljstvo prelilo na leđa regulatora, a u završnoj fazi sada su zatrpani i sandučići medija koji su i inače česta meta potrošača nezadovoljnih operaterima, prenosi list.

Većina tih prigovora usmerena je na Telemach Hrvatska, bivšeg operatera Tele2 kojeg je u martu 2020. godine kupila Junajted groupa, inače vlasnik Nove TV i N1, i to po ceni od 220 miliona evra.

Najavljivalo se ulaganje od 230 milijuna evra u razvoj 5G i optičke mreže, osiguravanje kvaliteta mobilne mreže i nove mobilne usluge, no, pre nego što se ova obećanja ispune, čini se da će novi vlasnik morati da krpi narušene odnose s potrošačima koji, otkako je Tele2 došao u ruke novih vlasnika, ne skrivaju nezadovoljstvo uslugom.

Šok je za mnoge korisnike tim veći što je bivši Tele2 u dosadašnjim izveštajimna Hrvatske regulatorne agencije za mrežne delatnosti godinama ponosno držao neslužbeni status "najboljeg" s obzirom da je redovno beležio najmanji broj prigovora u odnosu na broj korisnika kao i vrlo dobru praksu rešavanja reklamacija.

S obzirom na povećani broj prigovora i reklamacija potrošača, a koje su listu potvrdili i u HAKOM-u, biće zanimljivo videti hoće li Telemach uspeti da zadrži istu poziciju ili će im se problemi koje poslednjih godinu dana prijavljuju korisnici odraziti i na službenu statistiku.

Od onih koje je dosad primio Jutarnji najveći deo odnosi se nedostupnu i nepristupačnu korisničku službu, nestajanje novca s prepaid računa te smanjenja dostupnih brzina, a kako je dobar deo njih završio i pri regulatornom telu, u HAKOM-u su potvrdili kako su u poslednje vreme preduzimali pojačane aktivnosti prema Telemachu, a učestali upiti na kraju su doveli i do nekoliko nadzora nad poslovanjem operatera u kojima su, vidljivo je iz rešenja inspektora, kod Telemacha zabeležene brojne nepravilnosti.

Prvi, koji je započeo još u vremenu kad je operater poslovao kao Tele 2, ali je već postao deo United Grupe, završio je čak i podnošenjem optužnog predloga protiv Telemacha zbog kršenja Zakona o elektroničkim komunikacijama, a koji je još u postupku.

Ukratko, agencija je otkrila kako je operater u tarifi BEZBROJ GB korisnicima promet podataka smanjio s 1TB na 200 GB propustivši da ih obavesti da imaju pravo na raskid ugovora.

Potom je u maju ove godine usledio novi nadzor. Taj se dogodio nakon što je agencija primila popriličan broj pritužbi korisnika nezadovoljnih načinom kako se postupa po njihovim zahtevima, a inspektori su utvrdili kako Telemach ne odgovara u propisanom roku od 15 dana na prigovore korisnika u prvom stepenu, ne odgovara potom pravovremeno na reklamacije niti u drugom stepenu, propušta na zahtev korisnika da raskine ugovore u propisanom roku od jednog dana, a potom na vreme ne dostavlja ni obračun penala na zahtev potrošača.

U istom mesecu agencija potom nadzorom otkriva i kako Telemach potrošačima neopravdano ograničava brzinu na 2 Mbit/s u tarifama 2Stay i 2Go, i to s obrazloženjem kako najveću dostupnu brzinu korisnici mogu imati isključivo na adresi na kojoj borave u vreme sklapanja ugovora, a što će im inspektor narediti da iz svojih uslova uklone u roku od 30 dana od izdavanja rešenja.

Odnosu s potrošačima neće pomoći ni priča o sigurnosnom incidentu u tadašnjem Tele 2, ali takođe već u vreme kad je operater prešao pod kapu United Grupe.

Ukratko, agencija je u avgustu 2020. provela nadzor nakon što ih je Tele 2 obavestio o potencijalnoj povredi ličnih podataka, a inspektori su otkrili kako društvo nije na vrijeme otkrilo da im je kompromitovan deo sistema s direktorijumima u kojima su se nalazile datoteke s podacima korisnika, skenovima njihovih fotografija, dokumenata, ugovornim dokumentacijama i sličnim.

Štaviše, prema nalazu inspektora, Tele 2 je već 26. junu imao informacije kako su se na njegovom sistemu događale maliciozne aktivnosti no o njima je HAKOM obavestio tek 3. jula, što su inspekcijske službe ocenile kao propust.

Kako su za Jutarnji list službeno prokomentarisali iz Telemach Hrvatska, otkako je kompanija postala deo United Grupe, Telemach Hrvatska prolazi kroz intenzivnu transformaciju poslovanja koja uključuje brojne promene na mreži, ali i u procesima, no tvrde kako je konačni cilj – osigurati najbolje korisničko iskustvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.