Očekivanja u Crnoj Gori rastu: Bušenje u Jadranskom moru obećava veliko nalazište nafte

Podgorica -- Istražno bušenje u podmorju kraj Ulcinja obećava veliko nalazište nafte, a na području Crne Gore još je nekoliko potencijalnih nalazišta.

Izvor: Poslovni dnevnik
Podeli
Foto: Epa/ERIK S. LESSER
Foto: Epa/ERIK S. LESSER

To je izjavio Marko Perunović, državni sekretar za energetiku i rudarstvo u crnogorskom Ministarstvu kapitalnih investicija.

On je rekao da je trenutna dubina bušotine pokraj Ulcinja 4.700 metara, prenosi Pobjeda.

“Velik je optimizam da će se na dubini od 6.500 metara pronaći ekonomski isplativo ležište nafte. Postoji još nekoliko zanimljivih koncesijskih područja, i kada se, zavisno od rezultata Eni/Novatek bušotine, raspišu konkursi, javnost će biti na vreme obaveštena”, rekao je Perunović.

"To je sudbonosno pitanje za Crnu Goru": Potencijalne rezerve nafte mere se milijardama evra

Kako je dodao, nakon potvrđivanja zaliha u postojećem ležištu, sledeća faza je razvoj ležišta, što znači dodatne bušotine i razvoj modela proizvodnje, prenosi Poslovni.hr.

“U slučaju pozitivnog scenarija, prva proizvodnja se očekuje za tri godine. Nije planirana izgradnja rafinerija u Crnoj Gori, što ide u prilog očuvanju okoline, i plan je da se nafta prodaje kao sirova”, objasnio je Perunović.

Prema njegovim rečima, energetika je sektor od kog Crna Gora može da živi.

“Ako se sredstva pravilno ulože u dobre energetske projekte, crnogorska ekonomija za relativno kratko vreme može doživeti pravi uzlet”, smatra Perunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 32 idi na stranu