Vesti -

Teška prevara: Hrvati mislili da kupuju teletinu, a u stvari...

U Hrvatsku je ušlo konjsko meso s deklaracijom - teletine.

Izvor: Dnevnik.hr
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, SimpleFoto
Ilustracija: Depositphotos, SimpleFoto

O tome je izvestio Evropol, koji je pola godine radio na istrazi trgovine lažnim prehrambenim proizvodima. No, hrvatske institucije o tome ništa ne znaju.

"Mi redovno menjamo evropske zakone, poboljšavamo ih i pooštravamo ih kako bismo sprečili krivotvorenje hrane, no, nažalost, uvek ima onih maštovitih pojedinaca koji se snađu. Nađu neke rupe u zakonu", objašnjava evrozastupnica Biljana Borzan, prenosi hrvatski Dnevnik.

U akciji nazvanoj Opson X, koja se od decembra 2020. pa sve do kraja juna ove godine sprovodila u Hrvatskoj i još 72 zemlje sveta, zaplenjeno je gotovo 16.000 tona robe. Nezdrave, pokvarene ili ilegalno prerađivane hrane i pića.

I dalje ne možemo da dokažemo da ne dobijamo istu robu kao Nemci

Osim mesa, u Hrvatskoj je najviše lažnjaka pronađeno među alkoholnim pićima - prednjače vino i votka. Vrednost ilegalne hrane i pića zaplenjenih u toj akciji je 54 miliona evra, a izdato je više od 600 globalnih naloga za hapšenje.

Evroparlamentarka Biljana Borzan u svom se radu susrela i s drugim vrstama krivotvorenja hrane.

"Krivotvorenja hrane vrlo se često događaju kada se govori o hrani koja je označena bio, organski, eko i slično, koju najčešće uzimaju oni ljudi koji to moraju zbog zdravstvenih razloga. Tim je ta nesreća veća", govori Biljana Borzan.

Carinska uprava sudelovala je u akciji. Ona se sprovodila pojačanim nadzorom i kontrolom nad privatnim vozilima, kombijima, teretnim vozilima i autobusima, kao i sprovođenjem pojačanog nadzora osoba i vozila koja prelaze preko državne granice.

Tvrde da nisu utvrđene nepravilnosti.

Saveti potrošačima: Kako da prepoznate koje je meso pokvareno?

"Mi smo zakone pooštrili i kazne su sada toliko visoke da bi trebale odvratiti svakoga ko pokuša varati s hranom. Pooštrili smo inspekcijski nadzor kako bismo varanje s hranom sveli na što manju meru", objasnila je Biljama Borzan.

Osim Carinske uprave, o neispravnoj robi pojma nisu imali Veterinarska inspekcija, Ministarstvo poljoprivrede, Agencija za hranu i Državni inspektorat. Koliko je konjetine završilo na hrvatskim policama pod deklarisanjem kao teletine, navedeni medij nije dobio odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.