Vesti -

Nekad sat vremena, sad 20 sekundi

Očekuje se ostvarivanje dodatnih prihoda nabavkom ove mašine, ali i humanizacija rada.

Izvor: Glas Srpske
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Jedno od najvećih ulaganja u Hrvatskoj ikad

Imamo 12 puta više zlata od komšija

Propao privatni fakultet u Banjaluci

Posao koji je trajao duže od sat vremena zahvaljujući mašini za seču grana u Šumskom gazdinstvu "Klekovača-Potoci" u Istočnom Drvaru ubuduće će biti obavljen za manje od minuta, a nabavkom novog stroja, koji bi sitnio šumske ostatke i prerađivao u ivericu, bi­o bi ostvaren mnogo veći profit.

Mašina koja će olakšati seču, izradu i izvoz drvnih sortimenata, vredna 60.000 KM (30.700 evra), u rad je puštena u četvrtak, piše Glas Srpske.

Prema rečima direktora tog šumskog gazdinstva Milana Kecmana, ovo je prva mašina takve vrste koja je stigla u BiH, a može da zameni i do nekoliko radnika. Ideja se, priča Kecman, javila 2018. godine za vreme jedne studijske posete Nemačkoj i Austriji, gde su na terenu videli savremenu mehanizaciju koju tamošnji radnici koriste u šumama.

"Nismo mnogo oklevali, odmah smo uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS krenuli u nabavku mašine za seču grana", kazao je Kecman.

Dodao je da im je za jedno deblo, kako bi ga očistili, ranije bilo potrebno najmanje sat vremena i rezervoar goriva, dok će ga ova mašina obraditi za najviše 20 sekundi. Nabavkom mašine, ističe, napravljen je prvi korak u modernizaciji, koja je neophodna u ovom gazdinstvu i preduzeću “Šume RS”.

"Na osnovu ovog iskustva, koje ćemo vremenom još sticati, ukazaće se potreba da nabavimo i mašinu koja će prerađivati, odnosno sitniti grane i šumski ostatak u biomasu. To je potencijal koji mi do sada nismo koristili u 'Šumama RS'. Ovo preduzeće do sada nije ostvarivalo nikakve prihode od prodaje grana i drugih šumskih ostataka, ali je ŠG 'Klekovača-Potoci' prvo krenulo u tom pravcu jer za drvnom ivericom postoji potražnja, a nama bi plasman drvnog ostatka doneo dodatne prihode", kazao je Kecman.

Dodao je da trenutno te ostatke ostavljaju da trule i tako vraćaju zemljištu deo materijala koji je drvo uzelo u toku svog životnog veka.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske Goran Zubić rekao je da u šumarstvu Srpske postoji potreba da se ide u modernizaciju mehanizacije.

"Očekuje se i ostvarivanje dodatnih prihoda nabavkom ove mašine, ali i humanizacija rada", rekao je Zubić.

Dodao je da je nabavka mašine Šumskom gazdinstvu "Klekovača-Potoci", koje pozitivno posluje, od višestruke koristi. Prema njegovim rečima, predstavljanju ove mašine u Istočnom Drvaru prisustvovao je i diplomata iz Ambasade Češke u Beogradu Vladimir Vanja sa kojim je razgovarano o budućim projektima.

Traktor

Milan Kecman podsetio je da je Šumsko gazdinstvo "Klekovača-Potoci" nedavno dobilo i traktor sa hidrauličnom rukom, prvi primerak ovog tipa u RS koji, između ostalog, opslužuje mašinu za seču grana. Kecman kaže da uvođenje novih tehnoloških rešenja u eksploataciji šuma ima cilj da istovremeno poveća produktivnost rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.