Hrvatska u martu imala najveći pad prometa u maloprodaji

Hrvatska je u martu beležila najveći pad prometa u maloprodaji na mesečnom nivou među zemljama Evropske unije.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Depositphotos, Bumble-Dee
Foto: Depositphotos, Bumble-Dee

Na nivou EU promet je osetno usporio, pokazao je izveštaj Evrostata.

Promet u maloprodaji Evropske unije porastao je u martu 2,6 odsto u odnosu na prethodni mesec, kada je promet prema revidiranim podacima skočio 3,8 odsto.

U evrozoni uvećan je 2,7 odsto u odnosu na februar kada je porastao 4,2 odsto, prenosi Index.

Najviše je na oba područja u martu porasla prodaja neprehrambenih proizvoda, za 4,2 odsto u EU, te 4,6 odsto u evrozoni, ali gotovo upola slabije nego u februaru.

Osetno je usporila i prodaja preko interneta i pošte, na 1,9 odnosno 1,4 odsto. U prethodnom mesecu beležila je gotovo dvostruko veći rast.

Prodaja goriva potonula je 2,3 odsto u EU te 2,9 odsto u evrozoni, nakon snažnog rasta u februaru.

Nagli pad u Hrvatskoj

Među zemljama Evropske unije čijim je podacima Evrostat raspolagao, najveći je pad prometa u februaru na mesečnom nivou beležila Hrvatska, za četiri odsto u odnosu na prethodni mesec, kada je poskočio 4,4 odsto.

Slede Poljska i Austrija sa padom prometa za 2,2 odnosno 1,9 odsto.

Daleko najveći rast beležila je Danska, gde je promet u maloprodaji skočio za 22,5 odsto. Slede Holandija sa 8,4 odsto te Nemačka i litvanija sa 7,7 odsto.

Evrostat nije raspolagao podacima za Češku, Grčku, Italiju i Kipar.

Evropljani ponovo u pokretu

U odnosu na isti prošlogodišnji mesec, kada su vlade počele da uvode ograničenja kako bi suzbile širenje koronavirusa, kalendarski prilagođen obim prometa u maloprodaji Evropske unije skočio je u ovogodišnjem martu 11,6 odsto, nakon revidiranog 1-postotnog pada u februaru.

U evrozoni skočio je 12 odsto, nakon revidiranog 1,5-postotnog pada u februaru.

Najviše je na oba područja u martu na godišnem nivou porasla prodaja široke kategorije neprehrambenih proizvoda, otprilike za četvrtinu.

Porastao je i promet na benzinskim stanicama, prvi put od početka prošle godine, odražavajući ublažavanje ograničenja kretanja koje je podstaklo 14,1-postotni skok u EU te 17,1-postotni u evrozoni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 42 idi na stranu