Vesti -

Srbija plaća ceo most i auto-put do Bijeljine: "Do poslednjeg evra mi ćemo to da platimo"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će za aerodrom u Trebinju trebati oko 98 do 100 miliona evra a da će Srbija uložiti između 73 i 75 miliona evra.

Izvor: B92
Podeli
Foto. Tanjug, Strahinja Aćimović
Foto. Tanjug, Strahinja Aćimović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u poseti Banjaluci, gde će mu na Svečanoj akademiji povodom obeležavanja Dana grada biti uručen ključ Grada Banjaluke.

On je naveo da je BiH treća izvozna destinacija za Srbiju, a ukupno trgovinski partner broj sedam.

"Verujem da trgovinska razmena u 2021. može da bude značajno veća nego u 2020, kada je zbog korone zabeležen pad od 11 odsto, u momentu kad smo dostigli razmenu od dve milijarde evra", rekao je on.

Vučić je rekao da veruje da Srbija i Srpska mogu da zajednički razvijaju ekonomije, da ljudi vide da će imati posla, da će njihova deca moći da ostanu da ognjištima, da imaju budućnost...

Za aerodrom u Trebinju biće potrebno između 98 i 100 miliona evra. "Srbija će da uloži između 73 i 75 miliona evra", rekao je on.

On je rekao da se saglasio sa predstavnicima Srpske da Srbija pruži značajnu podršku Srpskoj kroz izgradnju auto-puta do Bijeljine.

"Mi plaćamo kompletnu izgradnju mosta, mosta preko Save. Republika Srpska i BiH neće imati nikakve troškove po tom pitanju. Do poslednjeg dinara, evra mi ćemo to da platimo", rekao je on.

Vučić je rekao i da je Srbija spremna da pomogne i da plati i za deonicu, odnosno za izgradnju auto-puta do Bijeljine. "To je 17 kilometara od mosta do Bijeljine", rekao je Vučić.

Ukupna procenjena vrednost radova je 136 miliona evra, a kako je rekao Vučić, Srbija će na sebe preuzeti 100 miliona evra.

Na sastanku sa predstavnicima Republike Srpske bilo je reči i o ulaganju u četiri opštine - jedna koja se nalazi na području Federacije BiH, a tri se nalaze na području Republike Srpske.

"Posebnu pažnju ću da posvetim ovim opštinama. Reč je o Kostajnici, reč je o Nevesinju, Dubici", rekao je Vučić.

Vučić je poručio građanima tih opština da će mnogo toga biti urađeno - od lokalne infrasttrukture, puteva, vodovoda, kanalizacija, škola...

Foto: Tanjug, Strahinja Aćimović
Foto: Tanjug, Strahinja Aćimović

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Srpska nikada nije imala značajniju posetu. Dodik je naveo da je ovo najbolji period u odnosima Srpske i Srbije.

"Zahvaljujući osećaju Vučića, Srpska može da se pohvali mnogim projektima koji su rađeni u gotovo svim opštinama, ali i projektima koje planiramo, a veoma su važni", rekao je Dodik.

On je naveo da je bilo reči oko izgradnje hidroelektrane, i da mogu da se otpočnu neki pripremni radovi. "Dogovaramo oko izgradnje auto-puta, činimo sve da nađemo solidne partnere", kaže Dodik.

Dodik je naveo da je Srbija uvek imala široku ruku u pogledu investicija u Srpskoj.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović podsetila je da Srpska realizuje strateške projekte sa Srbijom koji su značajni za bolje uslove poslovanja, bolju energetsku sigurnost.

To su projekti koji treba da služe svima, ne samo Srbiji i Republici Srpskoj, već celoj regiji, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.