Vesti -

Zagreb ulaže više od milion evra po autobusu, razlog - "punjenje"

Zagreb bi za dve do tri godine trebalo da dobije prvih 20 gradskih autobusa na vodonik.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, MonaMakela
Foto: Depositphotos, MonaMakela

Pomeraju sve granice: Proizvode i u upotrebu stavljaju 15 vozova koji idu na vodonik

Investiciona prilika decenije: Tržište koje bi moglo da bude vredno 12 biliona dolara

Ulažu 100 miliona evra godišnje: Nemačka želi primat u tehnologijama vezanim za vodonik

Vrednost investicije je 25 miliona evra, najavljeno je danas na potpisivanju sporazuma o saradnji INE i Grada Zagreba o uvođenju vodonika u javni gradski prevoz.

Sporazum su potpisali vršilac dužnosti gradonačelnika Zagreba Jelena Pavičić Vukičević i članovi uprave INE Niko Dalić i Darko Markotić, prenosi Hina.

Sporazumom su se potpisnici obavezali i garantovali dalja ulaganja u alternativna goriva. Konkretno, radi se o nabavci 20 autobusa na vodonik, a u pogonu zagrebačkog preduzeću za gradski javni saobraćaj (ZET) u Podsusedu planira se i izgradnja punionice na vodonik.

Predsednica Uprave ZET-a Ljuba Romčević-Žgela očekuje da se projekat realizuje tokom sledeće dve do tri godine, s tim što će prva godina biti potrošena na pripremu tehničke dokumentacije

Načelnica Ureda za privredu, energetiku i zaštitu životne sredine grada Zagreba Mirka Jozić je rekla da će se projekat, procenjene vrednosti 25 miliona evra za 20 autobusa na vodonik i prateću infrastrukturu, finansirati bespovratnim sredstvima EU.

ZET-ovu flotu autobusa, dodala je, danas čini 441 autobus prosečne starosti 10,9 godina, koji godišnje pređu ukupno 29 miliona kilometara. U proteklih nekoliko godina, prema njenim rečima, flota je modernizovana, pa solidan deo autobusa vozi s pogonom na gas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.