Vesti -

Niko da se provoza deonicom otvorenom pre tri meseca

Datum puštanja u saobraćaj Zeničke obilaznice još nije poznat.

Izvor: klix.ba
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, YUGOKYOGO
Ilustracija: Depositphotos, YUGOKYOGO

"Tuzla-Beograd za sat i 40 minuta, možete na kafu"

Gde se nalazi "vrlo komplikovana deonica auto-puta" čija izgradnja košta 208 miliona evra?

Novi kredit BiH: Uz vlastita sredstva, zadužili se još 340 miliona evra za 35 kilometara puta

Za Klix.ba je potvrđeno da je od pet potrebnih rešenja za upotrebu auto-puta Zenička obilaznica do sada dobila samo jedno.

Građani Zenice, ali i cele Bosne i Hercegovine, koji putuju kroz Zenicu već skoro tri meseca se dive reflektorima koji obasjavaju vijadukt Babina rijeka, a ne deonici od 11 kilometara koja je plaćena 225 miliona evra, jer se njom ne vozi isto toliko vremena.

Ne razmišljajući o posledicama, Auto-ceste Federacije Bosne i Hercegovine 25. novembra su upriličile obilazak, kako je rečeno, završene deonice samo za novinare, a nekoliko dana kasnije otvorena je i za saobraćaj. Samo četiri dana nakon korišćenja deonice došlo je do problema na dilatacijama jednog od mostova najkompleksnije deonice Koridora 5C kroz Bosnu i Hercegovinu, a inspekcija je naredila njeno zatvaranje 5. decembra.

Utvrđeno je da deonica po poddeonicama nema izdata rešenja za upotrebu te da procedura ide ispočetka. U međuvremenu, dok je rešavana papirologija, radnici su završavali radove oko trase, koji svakako ne bi ometali odvijanje saobraćaja, ali čitav proces dobijanja rešenja ide veoma sporo, jer se radi o veoma složenoj dokumentaciji i ozbiljnom poslu koji prvenstveno ima za cilj osigurati sigurnu vožnju.

Kako Klix.ba saznaje, za izgradnju predmetne deonice autoputa na Koridoru 5C je izdato pet odobrenja za građenje za pet faza izgradnje i to: trasa Drivuša - Klopče, Klopče - Donja Građanica, tunel Hum, vijadukt Donja Gračanica i petlja Donja Gračanica pristupne saobraćajnice na M-17 s bočnim naplatnim mestom i ostalim pratećim građevinama.

Međutim, za svaku od faza izgradnje je podnesen odvojen zahtev za tehnički pregled i izdavanje odobrenja za upotrebu, a za trasu Drivuša - Klopče završen je tehnički pregled te je komisija dala pozitivno mišljenje pa je 14. decembra prošle godine Federalno ministarstvo prostornog uređenja izdalo rešenje o odobrenju za upotrebu ovog dela poddeonice.

Za ostale četiri faze izgradnje obilaznice tehnički pregled je još u toku, a Federalnom ministarstvu prostornog uređenja još nisu dostavljeni zapisnici i izveštaji komisija za tehnički pregled.

Radi se o veoma složenom poslu, ali i građevini, te obimnoj tehničkoj dokumentaciji koju je potrebno prekontrolisati i uporediti s izvedenim stanjem te izvršiti uvid u dokumentaciju koja se prilaže uz zahtev za izdavanje odobrenja za upotrebu, kao i dokumentacijom koju je prema odobrenju za građenje i važećim propisima investitor dužan dati na uvid komisiji.

Za sada nije poznato kada će biti završen pregled deonice, kao ni dokumentacije te još nije poznato kada će deonica biti otvorena. Sigurno je da će Federalno ministarstvo prostornog uređenja dozvole izdati onda kada trasa bude u potpunosti uređena shodno svim pravilima i dokumentima, jer se radi o ljudskim životima i sigurnosti odvijanja saobraćaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.