Vesti -

Sagradio dve zgrade za svoje zaposlene - stanovi za 16 radnika; "Sami ne bi uspeli"

Makarska -- Poslodavac iz Makarske Mijo Pašalić i njegova firma u kojoj je zaposleno 120 radnika odlučili su da pomognu radnicima koji nisu imali rešeno stambeno pitanje.

Izvor: Slobodna Dalmacija
Podeli
Foto: Depositphotos, AndreaA.
Foto: Depositphotos, AndreaA.

Naime, oni su zbog njih sagradili dve zgrade, odnosno 16 stanova od oko 60 kvadrata. Useljenje 13 od ukupno 16 radnika planirano je za period od kraja marta do Uskrsa.

Dve Pašalićeve zgrade njegovu sestrinsku firmu koštale su nešto više od 1,45 miliona evra.

Radnici će kvadrat stana plaćati od 650 do 950 evra na rok od 15 godina, s time da u ugovoru nije navedeno da u tom periodu moraju biti zaposleni u Pašalićevoj kompaniji Apfel.

Zgrade su se gradile godinu dana, a nove stanare će stan sa parkingom ili garažnim mestom koštati oko 60.000 evra.

"Zemljište za zgrade smo platili 250 evra po kvadratu, i kada gledate ponašanje banaka prema običnim ljudima, te cenu zemljišta i građenja, nas je sve zajedno koštalo po kvadratu između 1.400 i 1.500 evra", rekao je Pašalić.

Prvo su sve rešili sa bankom, kaže poslodavac, stoga će kamatna stopa njegovim radnicima biti 1,99 do 2 odsto, prenosi Slobodna Dalmacija.

Šest meseci su obavljali razgovore sa dve banke, a na kraju su se dogovorili sa Zagrebačkom bankom, koja je, kako kaže, ispala jako korektna. Prilikom pregovora ispostavilo se da je sedam do osam ljudi od njih 13 imalo dugove prema jednoj ili više banaka, pa je firma i tu pomogla.

"Jednostavno smo shvatili da jedna naša kolegica, koja je podstanar i ima dvoje dece, nikada neće rešiti stambeno pitanje, kao ni druga radnica, samohrana majka, koja je podstanar 11 godina", ističe Pašalić, dodavši da se za stanove javilo 26 radnika i kroz tri kruga razgovora zaključilo se ko je tih 13 porodica koje će biti stambeno zbrinute u zgradama firme.

Pašalić je uveren da je ovakav način stambenog zbrinjavanja ispravan jer čovek ne može sam voditi firmu, a ni živeti i to je njegova vodilja celi život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.