Privredni pad Slovenije 5,5 odsto

Ljubljana -- Slovenački bruto domaći proizvod (BDP) realno je pao za 5,5 posto 2020. u odnosu na prethodnu godinu, saopštio je danas Zavod za statistiku.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/Arsgera
Foto: Depositphotos/Arsgera

Preliminarne procene pokazuju da je BDP manji za 46,3 miliona evra po tekućim cenama, što je pad od 4,3 procenta nominalno i od 5,5 posto realno u odnosu na 2019. godinu, izveštava agencija STA.

Podaci za poslednji kvartal 2020, pokazuju međugodišnji pad slovenačke ekonomije od 4,5 odsto.

Domaća potrošnja u Sloveniji je lani potonula za 6,5 procenata, povučena naniže uglavnom padom potrošnje domaćinstava od 9,8 posto.

Takođe je opala i eksterna tražnja, tako da je izvoz bio manji za 8,7 odsto, a uvoz za 10,2 posto. Najizrazitiji pad je zabeležen u sektoru usluga, gde su i izvoz i uvoz pali za oko 20 procenata pojedinačno. Istovremeno, izvoz robe je bio niži za 5,6, a uvoz robe za 8,9 posto.

Spoljnotrgovinski suficit je iznosio 4,6 miliona evra na kraju 2020, i veći je nego prethodne godine.

Što se tiče tržišta rada, u Sloveniji je prošle godine ukupno bilo zaposleno više od milion ljudi, ili za 1,0 posto manje nego 2019 godine. Zaposlenost je najviše opala u administrativnim i pomoćnim uslugama, proizvodnji i u industriji smeštaja i ugostiteljstva, navodi STA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 58 idi na stranu