Vesti -

Najpogođeniji krizom, a ne mogu da dobiju kredit: "Kažu da smo visokorizični"

Zagreb -- Poslodavci u Hrvatskoj koji imaju pad prometa od 60 odsto u odnosu na prošlu godinu mogli su da zatraže vladine mere pomoći za očuvanje radnih mesta.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Per Bengtsson/Shutterstock
Foto: Per Bengtsson/Shutterstock

Za pokrivanje svih ostalih troškova preduzetnici su se okrenuli kreditiranju. Ali, svi sa tako velikim padom prometa za banke više nisu kreditno sposobni jer njihovo loše poslovanje u pandemijskoj godini ne garantuje vraćanje zajmova. Tu spadaju ugostitelji, turističke agencije i prevoznici.

Brojni problemi

Turističkim agencijama 2020. je bila katastrofalna. Kada je pandemija zarazila svet, putovanja su se otkazivala, a novih nije bilo. Sada putnici traže svoj novac nazad.

"Evropska unija nas pritiska zakonom da svim putnicima kojima smo izdali vaučer u aprilu 2020. moramo da vratimo novac", kaže za RTL vlasnica turističke agencije Gabrijela Koščica.

Ali novca nema jer se ni agencije ne mogu naplatiti od partnera. U isto vreme troškovi se gomilaju. Gabrijela je spas za rad svoje agencije pokušala osigurati kreditom u banci, no tamo ju je dočekalo iznenađenje, prenosi Index.

"Banke su uglavnom svima dale isti odgovor, a to je da smo visokorizični. Turizam, ugostiteljstvo... mi više nismo na nivou da imamo tako velike promete i oni su to znali", kaže Koščica.

Slična iskustva ima sve veći broj preduzetnika. Pad prometa im je omogućio primanje vladinih mera, ali ih je i učinio kreditno neprihvatljivima bankama.

"Kada bi banka videla da primaju mere, da spadaju u ove najugroženije delatnosti, to bi odmah bilo veliko NE za kredit", kaže portparolka udruženja Glas poduzetnika Maruša Stamać.

Banke kažu - nije poslovno mudar potez dati zajam onome ko ne posluje dobro. Privredi su, tvrde, već pomogli odobravajući moratorijume na kredite.

"U jednom trenutku je ukupna pomoć koju je privreda imala u tom smislu likvidnosti iznosila gotovo 9 odsto BDP-a Hrvatske. Glavninu mogućnosti održavanja likvidnosti dale su banke kroz moratorijume", kaže za RTL direktor Hrvatskog udruženja banaka Zdenko Adrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.