Stižu Nemci: Komšije dobijaju još jednu avio-kompaniju?

Zagreb -- Vlasnik i izvršni direktor nemačkog avio-prevoznika Sander planira da na leto pokrene novu avio-kompaniju u Hrvatskoj.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphoto, happyalex
Foto: Depositphoto, happyalex

Kako navodi Aero-telegraf, Markos Roselo očekuje da prevoznik započne rad u narednih nekoliko meseci.

"Plan je da se počne krajem aprila ili početkom maja. Trenutno radimo na dobijanju AOC-a (Air Operator's Certificate)", rekao je Roselo za nemački portal.

Projekat koji uključuje pokretanje hrvatske startap kompanije zove se Flaj er 41 (Fly Air 41), po IT avio-kompaniji čiji je direktor nekada bio vlasnik Sandera.

Ipak, neizvesno je da li će nova kompanija imati isti naziv.

"Još uvek ne želimo da komentarišemo detalje", rekao je Roselo.

Nova kompanija neće biti podružnica Sandera i neće zameniti nemačkog čarter prevoznika, koji će nastaviti da radi nezavisno.

Sander, koji ima baze u nekoliko nemačkih gradova, poseduje flotu od sedam letelica - dva erbasa A319s i pet A320s. Ovog leta kompanija će uspostaviti sezonske letove od Diseldorfa i Berlina do Brača.

Kako je naveo Markos Roselo, novoosnovana hrvatska kompanija je u pregovorima sa biznis partnerima, kao i sa nemačkim tur-operatorom Šauinsland-Rajsen.

Kao rezultat, prenosi Ex-Yu Aviation, Hrvatska bi mogla da ima dve nove kompanije koje bi uspostavile rad u toj zemlji ove godine. Čarter prevoznik ETF ervejz, koji je podržan od lokalnih hrvatskih investitora, u kasnim je fazama pripreme za uspostavljanje operacija sa avionom boing 737-800. Očekuje se da avion u zemlju stigne najranije sledećeg meseca.

Očekuje se da ETF ervejz počne da radi u aprilu, ako dobije sve neophodne dozvole. Avion će se koristiti za čarter letove po ugovoru o zakupu koji pokriva avione, posadu, održavanje i osiguranje (ACMI). ETF namerava da se fokusira na rute sa hrvatskog dela jadranske obale - iz Dubrovnika, Pule, Splita i Zadra do aerodroma u Francuskoj, Nemačkoj i Velikoj Britaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 57 idi na stranu