Montenegro erlajns izgubio slot za Beč: Kakva je sudbina ostalih?

Podgorica -- Nakon obustave saobraćaja Montenegro erlajns započeo je komunikaciju sa svim slot koordinacijama država u kojima obavlja saobraćaj, a u cilju očuvanja slotova.

Izvor: CDM
Podeli
Foto: muratart/Shutterstock
Foto: muratart/Shutterstock

Osim slot koordinacije za aerodrom Beč, koja je otkazala 15. januara, sve preostale slot koordinacije za period zimske, kao i za predstojeću ljetnju sezonu, su odobrile rok do 31. januara za dostavljanje konačne informacije da li će kompanija nastaviti sa obavljanjem saobraćaja, ili će nova kompanija preuzeti taj saobraćaj, kažu u Montenegro erlajnsu u izjavi za CdM.

Dodaju da su neke slot koordinacije poput Švajcarske, koja upravlja sa slotovima MA na aerodromu Cirih, dostavile rok do početka letnje sezone, za početak korišćenja slotova, a u protivnom će biti otkazani.

U MA objašnjavaju šta je to slot

Slot prestavlja niz od najmanje pet datuma u jednoj sezoni u kojima se obavlja saobraćaj sa sletanjem aviona, izlaskom putnika i prtljaga, a zatim ulaskom novih i polijetanjem, u tačno definisanoj satnici.

"Kompanija MA ima 15 destinacija gde ostvaruje pravo na tzv “istorijske slotove” u zimskoj i/ili letnjoj sezoni. To su: Beč, Cirih, Rim, Frankfurt, Diseldorf, Lajpcig, Hanover, Pariz, Lion, London, Kopenhagen, Lisabon, Prag, Istanbul i Kijev. U avijaciji je kalendarska godina podeljena na samo dva perioda: letnju sezonu, koja traje sedam meseci, tačnije od poslednjeg vikenda u martu do poslednjeg vikenda u oktobru, i zimsku sezonu, koja traje pet meseci, od poslednjeg vikenda u oktobru do poslednjeg vikenda u martu, i slotovi se odnose na navedene sezone", kažu u MA.

Napominju da slotovi kojima raspolaže kompanija MA nisu kupljeni na berzi (postoje neki aerodromi poput aerodrome Hitrou koji licitiraju slobodne slotove), i u poslovnim knjigama nije iskazana njihova vrednost, ali predstavljaju nematerijalni kapital kompanije.

Značajan broj slotova se poseduje u periodima tzv. dnevnih špiceva saobraćaja, posebno u jutarnjim satima, što predstavlja dodatnu vrednost za putnike zbog mogućnosti nastavka putovanja ka drugim destinacijama.

Takođe, nije redak slučaj da avio-kompanije međusobno menjaju slotove, a zauzvrat dobijaju komercijalni benefit.

U MA u izjavi za CdM poručuju da će, ukoliko se odluči, nova crnogorska avio kompanija preuzeti slotove, a uslov za njihov transfer je da ta kompanija u međuvremenu dobije AOC (Air Operator Certificate), odnosno uverenje o osposobljenosti prevoznika od Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore, kao i da dobije tzv. “identifikacione kodove” od međunarodnih udruženja i to: od ICAO (International Civil Aviation Organization) troslovni kod, kao i od IATA (International Air Transport Association) dvoslovni kod.

Postoji mogućnost da ove međunarodne kodove, pod određenim uslovima, nova kompanija preuzme od Montenegro Airlinesa. Za ICAO je oznaka “MGX”, a za IATA je oznaka “YM”.

“Većina evropskih slot koordinacija dozvoljava transfer slotova, pozivajući se na regulativu Evropske komisije, EC 93/95, koja u članu 8 omogućava prenos slotova sa matične na kćerku kompaniju, zatim preuzimanja upravljačkog kapitala, potpunog i dellimičnog”, istakli su u MA u izjavi za CdM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 58 idi na stranu