Vesti -

Slovenci ulažu milione u otkopavanje litijuma, istraživanja će biti na granici Srbije i BiH

Pet firmi, iza kojih stoji slovenački biznismen Andrej Rautner, uložilo je milione konvertibilnih maraka u osnivanje preduzeća "Rudnik litijuma" u Laktašima.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Preduzeće će se baviti istraživanjem i eksploatacijom rude litijuma na istoku Republike Srpske, piše portal Kapital (Capital.ba).

Osnivači su preduzeća "AR plane", "R mercuri" i "The H" iz Slovenije, te "AR plane" i "Yolle top invest" iz Laktaša, a ozbiljnosti njihovih planova najbolje ilustruje podatak da su kao osnivački kapital uplatili 11,8 miliona maraka (6,0 miliona evra), navodi portal.

Rautner je za potvrrdio za Kapital da će preko ovog preduzeća tražiti koncesije za istraživanje tog veoma traženog metala u svetu, koji se koristi u proizvodnji baterija.

"Pokušaćemo da se bavimo rudarstvom ako dobijemo koncesije. Još je sve u začetku, preduzeće postoji tek mesec dana. Istraživanja bi bila na graničnom području između Republike Srpske i Srbije", rekao je Rautner.

Nije precizirao tačne lokacije za istraživanje, ali je poznato da su na području Jadra, u blizini granice Srbije i BiH, otkrivene zalihe litijuma u svetskim okrivirma.

Osim Podrinja, nalazišta ovog, najlakšeg od svih poznatih metala, postoje i na teritoriji Ugljevika, Domaljevca, Šamca, te u regionu srednje Bosne.

Sredinom prošle godine, ministar energetike i rudarstva u Vladi RS Petar Ðokić je najavio da će istraživanja krenuti u Loparama, i da je jedno preduzeće dobilo koncesiju na ta istraživanja, podseća se u tekstu.

Procene su da će potražnja za litijumom u narednih 11 godina porasti za osam puta, prvenstveno zbog sve veće zastupljenosti električnih automobila koji koriste litijumske baterije.

Ovo je naročito važno i za našu zemlju, budući da Srbija, prema dosadašnjim procenama, raspolaže sa 10 odsto svetskih količina litijuma i to je ogromno bogatstvo i veliki potencijal koji još nije iskorišćen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.