Vesti -

I "zemljotres" cena trese Hrvatsku: Za kvadrat i do 7.000 evra

Pandemija, zemljotresi, rekordan pad BDP-a - sve je to snažno uticalo i na tržište nekretnina.

Izvor: HRT
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prodaja je smanjena, nema stranih kupaca, a domaći su oprezniji i zahtevniji. Umesto stanova u starijim zgradama, traži se kvalitetna novogradnja, koje na tržištu nema dovoljno. Cene nekretnina, uprkos svemu, i dalje rastu, posebno u Zagrebu i priobalju.

U centru Zagreba prodaja stanova gotovo je zamrla, ali zato sva novogradnja brzo plane. Cena kvadrata kreće se od dve do više od pet hiljada evra.

"Na tržište uticaj ima niska kamata na štednju koja je skoro nula. Kamate na kredite su na istorijski niskim nivoima, negde dva do tri odsto i deo građana smatra da je bolje imati nekretninu nego papirni novac", kaže Borislav Vujović, potpredsednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK, piše HRT.

Splićani to dobro znaju. Cene stanova na Žnjanu lete u nebo. Razlog - skupo zemljište, ali i visoki standardi energetske efikasnosti i opremanja zgrada.

"Mi se trudimo da radimo kvalitetno i na dobrim lokacijama i to ima svoju cenu. Kupci su sve zahtevniji, a to košta", kaže Denis Puljuć, građevinar iz Splita. Za skupe stambene kvadrate na Jadranu čak i u korona-krizi agencije i investitori imaju liste čekanja.

"Imamo čak i po šest do sedam hiljada evra po kvadratu. Limit je odavno prešao granicu razumnih cena, ali dok ima kupaca, cene ne padaju. Da imamo stagnaciju prodaje, onda bi te cene padale", rekla je Meri Vulić, agentkinja za nekretnine iz Splita.

U Lici sve prodato

Stranih kupaca trenutno u Dubrovniku nema, ali cene nekretnina su i dalje visoke. U Lici pozitivni trendovi. Sve je prodato, a korona im pogoduje - cene su narasle i nema slobodnog zemljišta ni kuća, objašnjava Vujović.

U Slavoniji pak druga priča. Kuće se prodaju za 10.000 do 50.000 evra, a Osijeku nedostaje kvalitetna novogradnja.

"Promet stanova je vrlo mali jer je ograničen i ima ih malo, kupci najčešće traže stanove 50 do 80 kvadrata, novogradnje je izuzetno malo i akcenat je više na kućama u samom Osijeku", kaže Marijan Matijević iz agencije za nekretnine iz Osijeka.

Stanogradnja se najviše zahuktala u Zagrebu i Zadarskoj županiji. Znatniji porast tražnje očekuje se u proleće, sa novim krugom subvencionisanih kredita za mlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.