Vesti -

Potpisan ugovor vredan 10 miliona evra: Sarajevo dobija nove tramvaje

Sarajevo -- Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo saobraćaja KS, nakon preduzetih niza aktivnosti, su završili sve procedure sa ciljem unapređenja javnog prevoza putnika.

Izvor: Indikator.ba
Podeli
Ilustarcija: Depositphotos, Bloack
Ilustarcija: Depositphotos, Bloack

Ovim povodom, premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i ministar saobraćaja KS Adi Kalem su potpisali projektni Ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) u vrednosti od 10 miliona evra za nabavku novih tramvaja, prenosi Indikator.

Procedure javne nabavke u skladu sa pravilima EBRD-a su u toku i završena je prva faza pretkvalifikacije ponuđača za nabavku tramvaja i uskoro se očekuje nastavak druge faze nabavke, u kojoj će kvalifikovani ponuđači dostaviti konačne ponude za nabavku novih tramvaja.

Premijer Nenadić je podsetio, kako su prošle sedmice potpisali dva podugovora o zajmu u ukupnoj vrednosti od 50 miliona evra.

"Prvi podugovor odnosi se na sredstva zajma u iznosu od 30 miliona evra i koristiće se za realizaciju projekta izgradnje gradskih saobraćajnica u Sarajevu. Osnovni cilj i svrha ovog projekta je poboljšanje ključne putne mreže u KS, kroz finansiranje izgradnje i nadogradnje putne infrastrukture na deonicama Prve transverzale, u delu tunela ''Kobilja Glava'' i gradnje Devete transverzale", rekao je premijer.

Na ovaj način bi se Sarajevo modernim saobraćajnicama povezalo sa drugim delovima Kantona i regionalnom putnom mrežom u cilju smanjenja saobraćajnih gužvi i poboljšanja mobilnosti u regiji.

Drugi deo kreditnih sredstava od 20 miliona evra je usmeren za finansiranje razvoja javnog prevoza u KS, s ciljem povećanja njegovog kapaciteta i unapređenja usluga.

U okviru ovog projekta predviđena je sanacija oko 19,5 km dugačke dvokolosečne tramvajske pruge u Kantonu. "S današnjim ugovorom Vlada Kantona Sarajevo u ovom mandatu zaokružuje započete procese s ciljem unapređenja javnog prevoza u KS", poručio je premijer Nenadić.

Ministar Kalem je naglasio kako se iz jasno vidi kako je Vlada KS od svog dolaska bila opredeljena za moderniji i još bolji prevoz putnika u Kantonu. "Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti koje je Ministarstvo započelo u ovoj godini i dovelo do kraja, jer je neophodno da ovaj ugovor prođe osam različitih koraka, kako bi se mogao parafirati. Ovim će naši sugrađani imati komforniju uslugu prevoza", najavio je ministar Kalem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.