U hrvatskim lukama tokom leta najmanje putnika u poslednjih 10 godina

Zagreb -- Hrvatski Državni zavod za statistiku saopštio je da je tokom leta u morskim lukama u zemlji zabeleženo najmanje putnika u poslednjih deset godina, piše Indeks.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/nikitos1977
Foto: Depositphotos/nikitos1977

Naime, tokom prvih devet meseci, u hrvatske morske luke doputovalo je 16,1 miliona putnika, što je za 48 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

U trećem tromesečju u hrvatske morske luke ukrcalo se i iskrcalo 10,6 miliona putnika. To je za 44 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, ali i najmanje u tom tromesečju u poslednjih deset godina.

Broj brodova koji su prispeli u luke u prvih devet meseci ove godine opao je za 34,7 odsto, na 194.200. U toku trećeg tromesečja u hrvatske luke prispelo je 99.500 brodova, što je za 33 odsto manje nego u istom periodu 2019. godine.

Iz hrvatskog Državnog zavoda za statistiku navode da je pandemija uzorčnik pada prometa putnika i vozila u unutrašnjem i međunarodnom prometu u hrvatskim morskim lukama.

Robe je, medjutim, bilo za 1,4 odsto više u prvih devet meseci ove godine, odnosno 15,5 miliona tona. Najveći porast prometa robe od 7,5 odsto (5,5 miliona) zabeležen je u trećem tromesečju.

Hrvatski Državni zavod za statistiku objašnjava da je takva situacija posledica porasta prometa tečnog tereta za 15,1 odsto, kao i porasta prometa suve robe za 11 odsto u odnosu na isti period prošle godine. S druge strane, promet robe u kontejnerima smanjen je 9,7 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 45 idi na stranu