Vesti -

Nude subvencije za avio-kompanije, ali postoji uslov

Ljubljana -- Vlada Slovenije nudi ukupno pet miliona evra subvencija komercijalnim avio-prevoznicima.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, 3dmentat
Foto: Depositphotos, 3dmentat

Slovenija će dati novac onim prevoznicima koji bi bili spremni da u sledećoj sezoni osiguraju najmanje dve linije sedmično za povezivanje Ljubljane s drugim glavnim evropskim aerodromima.

Zainteresirani prevoznici moraju da se prijave na javni poziv, objavljen danas u Službenom listu Slovenije, kojim vlada finansijskim podsticajima nastoji u idućoj sezoni poboljšati vazduhoplovnu povezanost Slovenije s destinacijama u EU, ali i trećim odredištima izvan Unije.

Nastoje i da sačuvaju redovne linije koje se još održavaju ili obnoviti one koje su aviokompanije ukinule zbog posledica Kovida-19, prenosi Hina.

Oni koji imaju linije sa Slovenijom ili nameravaju otvoriti nove linije s nekim slovenskim aerodromom imaju tri roka za prijavu, u okviru kojih će im se odobriti ukupno pet miliona evra: 1,5 milijuna u prvom roku, 2,3 miliona u drugom i 1,2 milio evra u trećem roku, prema hronološkom odvijanju letova tokom sezone iduće godine.

Oni koji se prijave na treći rok moraće, na primer, od 31. oktobra do 31. decembra iduće godine da imaju najmanje dve redovne linije iz neke od postavljenih destinacija s Ljubljanom.

Broj putnika na ljubljanskom aerodromu Brnik, kojom upravlja njemacki Fraport, naglo je pao ove godine i po optimistickom scenariju bio bi do kraja godine oko pola miliona putnika, što je samo 30 posto onoga što su planirali pre ovogodišnje krize vezane za pandemiju Kovida-19.

Ponovno vraćanje na novo prijašnjih godina očekuje se tek u 2023. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.