Vesti -

FAM izgubio milione na Sokocu

Sokolac -- Poznata Fabrika maziva (FAM) iz Kruševca izgubila je milione maraka investirajući u fabriku na Sokocu, piše Capital.

Izvor: Capital
Podeli
Foto: Depositphotos, gyurma
Foto: Depositphotos, gyurma

Nekad uspešna firma "Famineks", nakon blokade računa od strane Poreske uprave, pre dve godine završila je u stečaju koji je, nakon rasprodaje sve imovine, ovih dana okončao Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu, piše portal.

Opština je kroz stečajni postupak kupila imovinu za 350.000 konvertibilnih maraka, od čega se delimično namirila Poreska uprava Republike Srpske, dok je kratkih rukava ostao osnivač, Fabrika maziva (FAM) iz Kruševca koja je i pokrenula stečaj.

Naime, stečajni upravnik je Kruševljanima osporio potraživanje od 1,7 miliona maraka, pa je sva unovčena stečajna masa isplaćena Poreskoj upravi RS kao razlučnom poveriocu kojem je priznato potraživanje od 1,5 miliona KM. To znači da su poreznici uspeli da naplate samo petinu duga.

Pet radnika koji su tražili svojih 30.000 maraka takođe neće dobiti ništa, kao ni ostali poverioci iz opšteg isplatnog reda koji su "Famineksu" poverili oko 400.000 maraka.

"Poverioci iz višeg i opšteg isplatnog reda zbog nedovoljnosti stečajne mase ostaju nenamireni", navodi se u rešenju suda u koje je portal imao uvid.

"Famineks“ je osnovala Fabrika maziva Kruševac krajem devedesetih godina i nekoliko godina je poslovao kao jedno od najuspješnijih preduzeća na romanijskoj regiji, sve dok mu Poreska uprava RS i Jugopretrol nisu blokirali račune, zbog neizmirenih obaveza od 71.000 KM.

Opština je za izgradnju novog poslovnog objekta "Femineksa“ obezbedila zemljište u sokolačkom prigradskom naselju Majdani, ali kako je matično preduzeće u Kruševcu, neuspelom privatizacijom, takođe došlo u tešku situaciju, sokolačka fabrika je morala sačekati bolja vremena, koja kako se ispostavilo nikada nisu došla.

Opština je na kraju kupila imovinu, odnosno objekte propalog preduzeća u koje planira da useli Vodovod i kanalizaciju "Vrelo Bioštica" i radionicu komunalnog preduzeća "Sokolac".

Reč je o zemljištu površine 7.954 metra kvadratna, poslovnom objektu površine 327 metara kvadratnih, magacinu od 614 metara kvadratnih i portirnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.