Vesti -

U Kotoru uzalud spremili cenovnik: Izletničkih autobusa nema, parkinzi prazni

Kotor -- Preduzeće Komunalno Kotor potpisalo je ugovor o trogodišnjem zakupu prostora bivše Autoboke sa mogućnošću produženja, koji će biti stavljen u funkciju parkinga.

Izvor: Bokanews
Podeli
Foto: Depositphotos/riverlim
Foto: Depositphotos/riverlim

Radi se o površini od 9.172 metra kvadratna gde će biti 79 mesta za parkiranje malih vozila i 46 za parkiranje turističkih autobusa.

Prema cenovniku usluga koji je utvrdio odbor direktora ovog preduzeća, a na koji je lokalni parlament na sednici 30. juna dao "zeleno svetlo", parkiranje turističkih autobusa dnevno će koštati 50 evra, putničkog vozila po započetom satu 0,60 evra, kombija i minibusa 10, a kampera i autoprikolica 15 evra po započetom satu, piše Bokanjuz.

"Ove godine šta je tu je, ali sledeće nadamo se da će cela ova priča imati smisla, s obzirom na to da se nadamo da ćemo sledeće sezone imati turista bar upola manje nego 2019", kaže Tamara Lompar iz Sekretarijata za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaja Kotor.

Formiranje novog parkinga "Autoboka" usledilo je nakon što je "ugašen" glavni na rivi koji je ustupljen AD "Luka Kotor". Kako bi se iznašlo rešenje za nedostatak parking prostora, pre svega za sve veći broj izletničkih autobusa kojih je, prema procenama, u Kotoru godišnje oko 20 hiljada, a u okviru priprema za ovogodišnju turističku sezonu (koja je nažalost usled epidemije virusa korona propala), pristupilo se formiranju novog parkinga.

"Na prostoru bivše Autoboke napravili smo projekat i dobili bismo znatan broj parking mjesta, pogotovo za turističke autobuse. Na tom mestu smo bili planirali i da se vrši iskrcaj i ukrcaj putnika, naplata takse za ekonomsko iskorišćavanje kulturnih dobara, i naplata izletničke takse, koji je prihod Turističke organizacije", kaže šefica Sekretarijata za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj Tamara Lompar.

Obrazlažući zašto će na ovom parkingu dnevna karta za parkiranje autobusa koštati 50 evra, pojasnila je da je izvršena uporedna analiza sa gradovima u okruženju poznatim po izletničkom turizmu. Kao reper je uzet Dubrovnik gde se iskrcaj putnika u centru grada naplaćuje 105 evra, dok se bilo koje zadržavanje preko deset minuta naplaćuje oko 600 evra za pravno lice i 250 za odgovorno lice u pravnom licu ili fizičko lice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.