Vesti -

Pokrenut prekršajni postupak protiv Hrvatske

Evropska komisija pokrenula je prekršajni postupak protiv Hrvatske i još devet zemalja EU zbog toga što nisu sprovele zakon EU o pravima putnika.

Izvor: Capital.ba
Podeli
Foto:  EPA,  STEPHANIE LECOCQ
Foto: EPA, STEPHANIE LECOCQ

Pto tom zakonu avio-kompanije moraju da refundiraju novac putnicima za letove tokom pandemije virusa korona.

Osim Hrvatske, postupak je pokrenut protiv Francuske, Italije, Grčke, Poljske, Portugalije, Češke, Slovačke, Litvanije i Kipra.

Građani zavise od načina na koji vlade EU sprovode evropski zakon, ali je nekoliko zemalja zatražilo od Komisije da suspenduje zakon i dozvoli avio-prevoznicima da izdaju vaučere kako bi izbegle probleme sa likvidnošću i sprečile bankrot, prenosi Capital.ba.

Pojedine zemlje su otvoreno poručile da neće sprovesti zakon, kako bi zaštitile svoje avio-kompanije, prenosi “Forbs”. Međutim, Komisija je insistirala da se pravila o zaštiti putnika moraju sprovoditi čak i tokom krize.

Vlade pojedinih država predložile su u maju da avio-kompanije izrade vaučere koji su privlačniji za korisnike, tako što će produžiti njihovo važenje i učiniti ih prenosivim.

“Tokom krize Komisija je jasno davala do znanja da prava potrošača ostaju validna u kontekstu trenutnih postupaka i da se ta prava ne smeju umanjiti merama država radi podrške industriji“, ističe se u saopštenju Komisije.

Iz Komisije su poručili da navedene zemlje imaju rok od deset dana da isprave situaciju, a da će u protivnom morati da plate kazne.

Odluku je podržalo Centralno evropsko udruženje za zaštitu potrošača (BEUC).

"Forbs" napominje da se pokrenuti postupci odnose samo na zemlje čiji zakon nije u skladu sa zakonom EU, a ne zemlje koje odbijaju da sprovedu sopstveni zakon, kao što je to učinila Holandija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.