Elektroprivreda Crne Gore odlučuje: Da li će HE Komarnica graditi sama ili u partnerstvu?

Podgorica -- Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) će sama odlučiti da li će hidroelektranu Komarnica graditi samostalno ili sa nekim u partnerstvu.

Izvor: Investitor.me
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, -art-siberia-
Ilustracija: Depositphotos, -art-siberia-

Takođe, odlučiće i da li će taj projekat finansirati sopstvenim novcem ili kreditom, poručila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Ona je naglasila da je raduje što je na priču o Komarnici nakon dužeg perioda stavljena tačka i što se došlo do ozbiljnog dokumenta za taj projekat, odnosno predloga detaljnog prostornog plana (DPP) za višenamenske akumulacije na reci Komarnici.

To je bio preduslov za gradnju hidroelektrane instalisane snage 170 megavata (MW), a o predlogu Vlade će se izjašnjavati Skupština Crne Gore.

Predračunska vrednost te investicije je 246,53 miliona evra, što je bilo povod za reakciju konsultanske kuće Fideliti, koja je ukazala da su troškovi projekta narasli za 60 miliona evra u odnosu na projekcije investicije iz 2018. godine.

Sekulićeva je istakla da je predlog DPP prvi zvanični dokument države koji se odnosi na izgradnju HE na Komarnici koji je urađen uzimajući u obzir sva nova tehnološka rešenja i ograničenja koja se odnose na zaštitu životne sredine, piše portal Investitor.

"Pretpostavljam da kolege koje govore o tome da su narasli troškovi se vode nekim starim procenama i projektima koji nikad nisu zaživeli jer znate da se o Komarnici priča decenijama. Ovo je prvi put da smo dobili jedan dokument koji je u skladu sa svim standardima ekonomije, energetike i zaštite životne sredine", rekla je Sekulićeva u odgovoru na pitanje Vijesti zašto su znatno porasli troškovi za projekat.

Ministarka je pojasnila da su planeri DPP radili koristeći podatke koji su trenutno raspoloživi na tržištu i tehnologije koje oni predlažu da se koriste u slučaju izgradnje takve HE.

Dodala je da je dokument Vlade prošao ozbiljnu javnu raspravu, a o njemu će se raspravljati i u parlamentu.

"Nakon toga dolazi idejno rešenje, glavni projekat, tender za izvođenje radova i sve dok se ne potpiše ugovor ne možemo da govorimo o tome koja je cena izgradnje tog objekta. EPCG u ovom trenutku radi na idejnom rešenju. Prirodno je da EPCG radi taj projekat, a da li će da ga radi samostalno ili sa nekim od partnera to je njena komercijalna odluka. Prema Zakonu o koncesijama država ima pravo da tu koncesiju da direktno EPCG, a ona da donese odluku o tome da li će ići sama, da li će uzeti kredit ili će graditi iz sopstvenih sredstava", ukazala je Sekulićeva.

strana 1 od 39 idi na stranu