Vesti -

Hrvatska nastavlja s uvođenjem evra bez obzira na koronavirus

Zagreb -- Hrvatska će nastaviti sa uvođenjem evra uprkos negativnim efektima pandemije koronavirusa na ekonomiju, saopštila je hrvatska centralna banka, prenosi Rojters.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/ifeelstock
Foto: Depositphotos/ifeelstock

Prošlog jula, Hrvatska je obećala Evropskoj centralnoj banci i Briselu da će u toku godine implementirati reforme kako bi dobila odobrenje da se pridruži ERM-2, pripremnoj fazi za uvođenje evra u kojoj zemlja kandidat mora da provede najmanje dve godine i dokaže da ima stabilnu valutu.

"Naš plan za ERM-2 nastavlja se uprkos trenutnoj krizi i ispunićemo sve svoje obaveze. U tom kontekstu, pridruživanje ERM-2 u drugoj polovini godine ostaje veoma realističan scenario", saopštila je hrvatska centralna banka Rojtersu.

Reforme neophodne za pridruživanje ERM-2 uključuju mere za nadgledanje banaka i sprečavanje pranja novca, piše britanska agencija.

Hrvatska je dosad prijavila 790 zaraženih i šest preminulih od koronavirusa. Vlasti su uvele karantin i objavile mere za podršku privredi, ukljulčujući i tromesečno odlaganje poreskih obaveza i sistem državne isplate minimalnih plata za radnike kompanija pogođenih krizom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.