Vesti -

Zagrebačka berza: Rasprodaja nezapamćena još od afere Agrokor

Zagreb -- Snažna rasprodaja deonica zahvatila je hrvatsko tržište kapitala na otvaranju trgovanja u ponedeljak.

Izvor: Poslovni.hr
Podeli
Foto: Depositphotos, stuartmiles
Foto: Depositphotos, stuartmiles

Tako je indeks Zagrebačke berze već pre 10 sati gubio više od 3,7 odsto i spustio se sve do 1946 bodova, a tako snažan pad poslednji put zabeležen je u vreme kada je kriza u tadašnjem Agrokoru bila na vrhuncu, odnosno 27. aprila 2017. kada je indeks smanjen 2,7 odsto.

Iako najveći pad od 15 odsto beleži Optima telekom, rasprodaju ipak predvode turističke deonice. Tako Vamalar rivijera gubi 5,9 odsto, Arena hospitaliti grupa 6,7 odsto, a Maistra gotovo 4 odsto. Valja naglasiti kako je rasprodaja već donela više od 13 miliona kuna prometa, što je preko 1.700.000 evra.

Broker investicionog društva Kredos, Roman Rinkovec smatra kako uopšte nema dileme da je rasprodaja motivisana širenjem epidemije koronavirusa, posebno od kada se na udaru našla i Italija.

"Čim je počelo trgovanje sve su deonice zaronile u minus, jedino su Čakovečki mlinovi i Končar-Distributivni i specijalni transformatori beležili rast cene. U ovom trenutku u plusu su samo Čakovečki mlinovi", ističe Rinkovec.

"Panična rasprodaja zahvatila je i likvidna i nelikvidna izdanja", dodaje Rinkovec.

Dok je negativna reakcija što se tiče turističkih i prevozničkih deonica još donekle i očekivana, Rinkovec ističe kako baš i ne vidi razlog da investitori počnu da se rešavaju svih ostalih deonica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.