Vesti -

"Luka Bar baza za distribuciju američkog gasa ka Evropi"

Bar -- Luka Bar može biti baza za skladištenje i distribuciju tečnog gasa iz SAD, ka Evropi, kazala je crnogorska ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Izvor: RTCG
Podeli
Foto: Depositphotos, 3dmentat
Foto: Depositphotos, 3dmentat

Ovo bi značilo veću stabilnost i energetsku sigurnost, navela je ministarka.

Počeli su pregovori između američkih i crnogorskih kompanija o potencijalnoj saradnji u oblasti skladištenja i distribucije prirodnog tečnog gasa iz Sjedinjenih Američkih Država u Crnu Goru.

Zaključak dve administracije je da postoje svi preduslovi za uspešnu poslovnu saradnju privrednih subjekata dve zemlje, ali za konkretan dogovor je potrebno da investitori nađu zajednički interes.

"Kada ste članica NATO-a to za američke investitore podrazumeva značajan stepen sigurnosti i bezbednosti za ulaganja", kazala je Sekulić.

Uvođenje novog energenta značilo bi i novu stabilnost i sigurnost za buduće investicije, pojašnjava ministarka.

"Tečni prirodni gas je energent koji je čist i efikasan i može se koristiti kao zamjena lož ulju ili mazutu, a nekad i kao zamjena za električnu energiju i kao takav nama mnogo znači", navela je Sekulić.

Kako pojašnjava Luka Bar bi bila korišćena za pretovar i skladištenje tečnog gasa, što bi imalo pozitivne efekte na razvoj infrastrukture, ali i razvoj industrije.

Sekulović je podsetila da Kombinat aluminijuma koristi tečni prirodni gas, što je značajno uticalo na smanjenje svih štetnih čestica.

Dodaje i da Željezara Nikšić radi na tome da lož-ulje zameni tečnim prirodnim gasom.

"Crna Gora bi bila baza za distribuciju tih kontejnera dalje ka Evropi. Luka Bar ima dobru geografsku poziciju i predstavlja dobar lokalitet za takav centar", navela je Sekulić.

Navodi i da je to jedan od načina da se tržište pripremi za korišćenje gasa.

"Ovo je jedan dobar put ka široj upotrebi gasa, a kasnije i ka izgradnji gasovoda odakle god da dolazio", navela je Sekulić.

To znači, kako dodaje, korak dalje uvođenju novog energenta, razvoj nove grane ekonomije i iskorišćavanje slobodnih kapaciteta Luke Bar.

"To je jedna nova era u poslovanju Luke Bar, koja podrazumeva partnerstvo sa ozbiljnim investitorima, to znači otvaranje novih radnih mjesta, novih kompanija, koje će se baviti logistikom", navela je Sekulović.

Direktor Luke Bar Vladan Vučelić je i ranije rekao da bi izgradnja takvog terminala imala višestruke efekte na poslovanje Luke, kao i brojne benefite.

Dodao je i da je Luka Bar spremna za primanje i distribuciju prirodnog tečnog gasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.