Vesti -

Štediše izgubile bitku: Ušteđevina u Ljubljanskoj banci neće im biti isplaćena

Strazbur -- Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbio je tužbu bosanskohercegovačkih štediša protiv Slovenije i BiH.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Depositphotos/Leonid_Andronov
Foto: Depositphotos/Leonid_Andronov

Oni su tražili nadoknadu novca iz štednje u bivšoj Ljubljanskoj banci.

Tim činom građani BiH trajno su ostali bez svog novca.

Slovenija je odbila da isplati oko 40 miliona konvertibilnih maraka (20,4 miliona evra) bez kamate, na što se dodaje 47 odsto kamata, što je ukupno blizu 60 miliona KM koliko je nekoliko hiljada bosanskohercegovačkih štedišta potraživalo na osnovu štednje u Ljubljanskoj banci pre rata.

Obrazloženje suda je bilo kratko, a to je da apelanti nisu iscrpli sve pravne lekove, a pre svega, nisu se obratili sudovima u Sloveniji.

Predsednica Udruženja štediša u BiH Amila Omersoftić za Klix.ba je kazala da štediše nažalost nisu imale novca da angažuju slovenačkog advokata u tom postupku, a po zakonu Slovenije to je uslov za podnošenje apelacije.

"Mi smo tužili i Sloveniju i BiH. Nama naša država BiH nikada nije osigurala dokaze koje smo mi mogli i trebali da priložimo u Sloveniji i dokažemo svoja prava. BiH je nama uskratila te podatke, a s druge strane naše vlasti su poslale Slovencima naše račune i našu ličnu dokumentaciju, što je Slovenija zloupotrebila i odbila naše zahteve za povrat štednje", izjavila je Omersoftić.

Naglašava da je BiH prodala svoje građane i nije ih zaštitila. Ukupno je nekoliko hiljada građana BiH koji su trajno ostali bez svoje štednje.

"Evropski sud za ljudska prava je utvrdio da je naš novac u Sloveniji, ali mi smo ostali bez njega. To je konačna odluka i više nemamo nijednog načina da eventualno dobijemo naš novac", zaključila je Omersoftić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.