Vesti -

Elektroprivreda RS planira gradnju gasne toplane i elektrane

Banjaluka -- Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) planira izgradnju toplane i elektrane koja bi za pogonsko gorivo koristila prirodni gas.

Izvor: Capital.ba
Podeli
Foto: Epa/Carlos Ibarra
Foto: Epa/Carlos Ibarra

To bi bio svojevrsni zaokret u dosadašnjem poslovanju zasnovanom na proizvodnji električne energije od uglja i vode.

Kao prednost za investiciju vide povoljnu cenu ovog energenta i činjenicu da je veoma mali broj objekata u Srpskoj na sistemu daljinskog grejanja, tek oko 40.000 stanova.

Da li je takva ideja moguća i isplativa trebala bi da pokaže studija opravdanosti koja će biti izrađena nakon što ERS pronađe konsultanta. Prema tenderskoj dokumentaciji spremni su da mu plate nešto preko 70.000 konvertibilnih maraka (35,8 hiljada evra).

Takođe, studija bi trebala da pruži odgovor o tome na kojem području bi ona bila izgrađena. Prostor je poprilično ograničen jer je prirodni gas dostupan samo na manjem delu Republike Srpske.

"Ako se pokaže da nijedna lokacija nije pogodna, potrebno je odabrati lokaciju koja bi sa razvojem gasne infrastrukture u narednom periodu bila povoljna za izgradnju", navodi se u projektnom zadatku.

Kako podseća portal Capital.ba, gas u BiH za sada ulazi jedino preko Zvornika a dalje se gasovodom izgrađenim 1979. transportuje do Sarajeva i okolnih opština. Karakteriše ga zastarelost i veliko opterećenje tokom zimskog perioda.

Priča stara godinama

Priča o gasnim elektranama i toplanama u Srpskoj stara je godinama. Milorad Dodik, tadašnji predsednik RS, još 2011. godine najavljivao je osnivanje zajedničkog preduzeća s ruskim "Gaspomom" i gradnju dve gasne elektrane, ali je ideja propala zajedno s projektom "Južni tok".

Međutim, on je letos ponovo najavio sličnu mogućnost i to kroz gradnju gasovoda od Bijeljine do Prijedora uključujući i Banjaluku.

Slično postrojenje radi u Novom Sadu

U ERS kažu kako je poznato da prirodni gas predstavlja ekološki najpovoljnije konvencionalno gorivo, te da je emisija ugljen-dioksida sagorevanjem prirodnog gasa duplo manja od onoga što se emituje sagorevanjem uglja.

Podsećamo, upravo oni su jedni od najvećih zagađivača vazduha i okoline kako u BiH tako i šire sa svojim termoelektranama na ugalj u Gacku i Ugljeviku.

Za sada su po pitanju kogeneracije u regionu najdalje otišli u "Novosadskim toplanama", gde pored toplote proizvode i električnu energiju za čak 18.000 domaćinstava i to samo iz jedne od šest toplana koje se nalaze u njihovom sastavu, piše portal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.