Za 428 miliona evra kredita garantuje 25 hiljada građana

Podgorica -- Skoro 25 hiljada građana Crne Gore opterećeni su kao žiranti za kredite u ukupnoj vrednosti od 428,8 miliona evra, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Izvor: MINA-BUSINES
Podeli
Foto: Depositphotos/viz-arch
Foto: Depositphotos/viz-arch

Iz CBCG su, odgovarajući na pitanja "Dana" koliko ima žiranata u Crnoj Gori, koliko njih otplaćuje tuđi kredit, a koliko njih ne plaća obaveze osobe koja je pozajmila novac, kazali da ne vode registar žiranata, tako da podatke koji se odnose na druga dva pitanja nemaju.

"Kreditni registar CBCG vodi registar kreditnih zaduženja lica kod obveznika. Na osnovu posljednjih ažuriranih podataka koje su Kreditnom registru dostavile banke sa stanjem na 30. septembar, evidentirane su 22,83 hiljade kreditne partije građana koje su obezbeđene kolateralom trećih lica (žirant/garant/sudužnik)", rekli su iz CBCG, a prenela agencija Mina.

Iz Direkcije za komunikacije CBCG kazali su da je po tim kreditima garantovalo 24,94 hiljade građana, a stanje duga po istim iznosi 428,84 miliona evra, što je 33,9 odsto duga po ukupnim kreditima građana kod banaka prijavljenih Kreditnom registru.

strana 1 od 70 idi na stranu