Vesti -

Šansa za Srbiju? Pušten u rad podmorski kabl između Crne Gore i Italije vredan milijardu evra

Podgorica, Beograd -- Podmorski kabl između Crne Gore i Italije, vredan milijardu evra, zvanično je pušten u rad na svečanostima koje su istovremeno održane u Crnoj Gori i Italiji.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: Epa/MIGUEL TONA
Foto: Epa/MIGUEL TONA

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je da projekat podmorske elektro-energetske konekcije predstavlja model integracije evropskog kontinenta i konkretan primer evropskih integracija u trenutku kada se Zapadni Balkan suočava sa političkim usporavanjem tog procesa.

Đukanović je kazao da će integracija tržišta sa italijanskim doprineti stvaranju novih poslovnih prilika za Crnu Goru i ceo region.

Završetak elektroenergetske podmorske interkonekcije između Italije i Crne Gore predstavlja novi krak umreženih energetskih koridora, što je svakako bitno za ove dve zemlje, ali i za zemlje čiji će elektroenergetski sistemi biti povezani Transbalkanskim koridorom od Rumunije, Srbije i BiH preko Crne Gore do Italije, kaže za B92 Jelica Putniković, urednica Balkan magazina.

Prema njenim rečima, u startu su svi ovu "strujnu magistralu" najavljivali kao veoma bitnu za sve zemlje na trasi, kao i njima susedne zbog mogućnosti kupovine ili prodaje električne energije. Kako kaže, s vremenom se situacija menja, pa je pitanje hoće li baš Rumunija u Italiju izvoziti struju iz vetroparkova ili nuklearki.

Srbiji svakako odgovara povezanost sa što više potencijanlih kupaca, ali i prodavaca struje, jer to je preduslov tržišnog poslovanja. Ali ovaj podmorski strujni kabl svakako nije presudan za buduće poslovanje srpskih energetskih kompanija, ističe Putniković, jer je i u samom regionu Zapadnog Balkana moguće plasirati viškove električne energije u susedne zemlje pošto se na nivou regiona više energije uveze nego što se izveze.

Miloš Mladenović, izvršni direktor srpske berze električne energije SEEPEX, kaže za B92 kako očekuje da će komercijalna upotreba podmorske veze početi od Nove godine, kao i da to jeste šansa za region u pogledu trgovine električnom energijom, i u pogledu izvoza, ali i uvoza, jer je to prva direktna veza sa Italijom. On očekuje povećanu likvidnost na SEEPEX-u, jer će regionalno tržište postati interesantnije velikim italijanskim kompanijama.

Svečano otvaranje na oba kraja

Crnogorski predsednik Đukanović pustio je kabl u rad u Lastvi Grbaljskoj nadomak Tivta.

"Ovo je primer šta zemlja članica i cela EU mogu dati Crnoj Gori i zemljama Zapadnog Balkana. Ali i obrnuto - šta Crna Gora i zemlje Zapadnog Balkana mogu dati EU. Primer saradnje, pametnog ulaganja i brige o zajedničkoj budućnosti", rekao je.

Predsednik Italije Serđo Matarela, koji je kabl pustio u rad sa italijanske strane, rekao je da realizacija projekta podmorskog kabla između Crne Gore i Italije predstavlja podsticaj za dalje intenziviranje saradnje dve zemlje.

"Efikasna i bezbedna energetska veza presudan je uslov za život, progres i razvoj našeg savremenog društva i predstavlja značajan doprinos svim građanima i preduzećima", rekao je Matarela na svečanosti u Peskari u Italiji.

Predsednica Terne Katja Bastioli kazala je da je događaj od istorijskog značaja, koji svedoči o važnosti veze dve države koja će ojačati stupanjem u rad interkonekcije.

Projekat vredan milijardu evra

Vrednost projekta povezivanja Italije i Crne Gore iznosi oko milijardu evra, s tim što Crna Gora učestvuje u realizaciji sa 100 miliona evra. Ukupna dužina kabla između Peskare i Rta Jaz iznosi 455 kilometra, od čega je dužina podmorskog dela 433 kilometra.

Projekat izgradnje podmorskog kabla dogovorili su tadašnji premijeri Crne Gore i Italije Milo Đukanović i Silvio Berluskoni. Za gradnju podmorskog kabla dužine 433 kilometra, u šta je uloženo više od milijardu evra, bila je zadužena italijanska kompanija Terna, kojoj je Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) bio partner.

Terna je nedavno objavila šemu na kojoj su detaljno objasnili značaj projekta koji realizuju u partnerstvu sa CGES-om. Na šemi se jasno vidi da električna energija kreće od Crne Gore i prvenstveno dolazi u Italiju, koja je već uspešno realizovala projekte povezivanja sa Švajcarskom, Austrijom, Francuskom, Slovenijom, Grčkom i Maltom. Crnogorski premijer Duško Marković je nedavno kazao da je više država istočne i jugoistočne Evrope već sada izrazilo ozbiljna interesovanja za zaključivanje različitih aranžmana sa Crnom Gorom u cilju korišćenja kapaciteta podmorskog energetskog kabla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.