Vesti -

Odvoz smeća drastično poskupljuje: "Grad je prljaviji nego ikad"

Zagreb -- Poslanik opozicione stranke u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek oštro je napao predlog poskupljenja odvoza otpada u tom gradu.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Depositphotos, thelefty
Foto: Depositphotos, thelefty

"Cene rastu, a o pravim razlozima se uopšte ne govori. Građani moraju da znaju istinu, jer je to pitanje javnog interesa, političke kulture i korektnosti", rekao je Petek i najavio da će podržati inicijativu da građani zbog ove situacije izađu na proteste.

"Građani Zagreba ne zaslužuju ovako lošu, a pri tome još i skupu brigu o otpadu. Zagreb je prljaviji nego ikada", rekao je Petek na konferenciji za novinare.

Naime, predlog grada je odluka po kojoj bi svi Zagrepčani od februara iduće godine, nezavisno od veličine stana i broja ukućana, odvoz smeća plaćali minimalno 68 kuna (1.000 dinara).

"Zbog višegodišnjeg nerada problem upravljanja otpadom počinje da poprima svoje prave razmere u Zagrebu, ali i većem delu Hrvatske, pa tako otpad postaje jedan od glavnih problema s kojim se svakodnevno susrećemo", ističe Petek, prenosi Index.

Podsetio je da Zagreb nema sortirnicu niti centar za upravljanje otpadom.

"Nemamo ništa od sistema, osim čvrstog oslanjanja na privatnike, odlagatelje različitih vrsta otpada koji diktiraju cene, što je finansijski nepodnošljivo za Čistoću", rekao je Petek.

Objasnio je kako odvoz otpada nije određen prema količini proizvedenog otpada, već zavisi od veličine rezervoara i broja odvoza.

"Više od 30 odsto samaca i manjih firmi plaćaće fiksni deo cene iznad raspona i količine usluge koje će koristiti", istaknuo je.

Tako će samci ili penzioneri u malim stanovima morati da plaćaju fiksni deo odvoza otpada od 68,57 kuna, plus varijabilni deo u zavisnosti od broja pražnjenja i količini u rezervoaru.

Prema predlogu novog cenovnika, građani koji prikupe manje otpada neće biti motivisani puno nižim računima jer varijabilni deo neće puno uticati na krajnju cenu.

Petek je upozorio i na haos koji će nastati kada sve kante i kese za otpad budu podeljene stanarima u zgradama koje nemaju gde sa kantama za smeće.

"Na kantama nema brava pa se neće moći utvrditi ko šta i gde baca, a od stanara će se tražiti da kontejnere od 1.100 litara sami izvlače na ulicu na dan odvoza", rekao je Petek.

Predlog Odluke o prikupljanju mešanog komunalnog otpada trenutno se nalazi u javnoj raspravi, a ako bude na vreme usvojen, onda bi primena počela od 1. februara 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.