Vesti -

Poskupelo gorivo u BiH: "Mora da se budžet napuni na neki način"

Sarajevo -- Na benzinskim pumpama u BiH gorivo je, po ceni, na pragu nove psihološke granice od 2,5 maraka po litru.

Izvor: nezavisne.com
Podeli
Foto: Depositphotos, spflaum, 8945771
Foto: Depositphotos, spflaum, 8945771

To uključuje i Sarajevo, gde na prodajnim mestima "super 98" košta čak 2,46 KM, dok je dizel desetak feninga jeftiniji.

Nešto bolje prolaze vozači iz Mostara, gde litar benzina na nekim od prodajnih mesta košta 2,41 KM, a dizel 2,31 KM, dok je Banjaluka povoljnija pa gorivo košta oko 2,3 KM, navode Nezavisne novine.

Prema najsvežijim podacima, koje je objavila Spoljnotrgovinska komora BiH, gorivo na BiH pumpama u proseku košta između 2,26 i 2,46 maraka po litru, dok je dizel 2,36 KM.

Iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS za "Nezavisne" je potvrđeno da nemaju saznanja da je u prethodnom periodu bilo korekcija na cenovnicima na benzinskim pumpama.

"Zasad nema ni najava da bi u narednom periodu moglo doći do korekcija cena goriva", rekli su iz te grupacije.

Oni koji su stalno za volanom, primetili su da je gorivo na BiH pumpama skuplje nego u nekim od evropskih država, poput Austrije.

"Svaki komentar je suvišan. Evo, recimo, na svakih 1.000 potrošenih litara u nekim od evropskih država, iako imaju akcize, firmama se vrati 70 evra nazad", ističe za "Nezavisne" Nikola Grbić, predsednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS. Prema njegovim rečima, odgovor na pitanje zašto su kod nas cene ovakve kao što jesu je - jednostavan.

"Mora se budžet napuniti na neki način, a jedan su i akcize. Njima odgovara da je gorivo što skuplje, jer tako više novca ide u budžet. A o poređenju standarda u BiH i Austriji suvišno je i govoriti", naveo je Grbić.

Jovan Vasilić, predsednik Udruženja potrošača "Zvono" Bijeljina, i sam kaže da se uvjerio da je u Austriji jeftinije gorivo nego kod nas.

"Besmislene su tvrdnje onih koji kažu da je kod nas gorivo najjeftinije, jer treba imati na umu i naše plate, koje su dosta niže nego, recimo, u Austriji", naglasio je Vasilić za "Nezavisne".

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosečna plata u BiH je u avgustu iznosila 925 KM. Računica Saveza samostalnih sindikata BiH pokazuje da je u septembru potrošačka korpa koštala 1.979 maraka, i za 36,30 KM je veća u odnosu na prethodni mesec.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.