Vesti -

Ne mare za kusur i bezbednost: Veliki broj potrošača nema dovoljno znanja o svojim pravima

Podgorica -- Crnogorskim građanima najbitnija potrošačka prava su pravo na reklamaciju proizvoda i pravo da dobiju fiskalni račun.

Izvor: cdm.me
Podeli
Foto: Depositphotos, ginasanders
Foto: Depositphotos, ginasanders

Velikom broju potrošača bezbednost proizvoda i vraćanje kusura su na poslednjem mjestu.

Većina njih nema dovoljno znanja o potrošačkim pravima i zato je Ministarstvo ekonomije razvilo dve aplikacije za mobilne telefone, koje će im omogućiti da uz nekoliko klikova dođu do ostvarenja potrošačkih prava.

To je saopšteno na konferenciji organizovanoj u okviru EU projekta "Tehnička pomoć za usklađivanje i primenu pravne tekovine EU o unutrašnjem tržištu AIM II", na kojoj su, kako javlja CdM, predstavljeni rezultati istraživanja o poznavanju potrošačkih prava u Crnoj Gori, sprovedenog tokom marta i aprila nad 1.020 ispitanika u 23 opštine.

Šefica biroa za odnose s javnošću Ministarstva ekonomije Marina Šaković saopštila je da dve trećine ispitanika zna da je u Crnojg Gori usvojen Zakon o zaštiti potrošača, ali manje njih je znalo da su doneti i Zakon o potrošačkim kreditima i Zakon o opštoj bezbednosti proizvoda.

"Istraživanje je pokazalo da je oko dve trećine ispitanika saglasno sa tvrdnjama da potrošači u Crnoj Gori nemaju dovoljno znanja o zaštiti svojih prava (67,8 odsto), da nemaju naviku da traže zaštitu svojih prava (66,7 odsto) i da je u Crnoj Gori svest o značaju zaštite potrošača nerazvijena (63 odsto). Najveći broj ispitanika (87,7 odsto) nije se obraćao državnim organima za zaštitu potrošačkih prava", precizirala je Šakovićeva.

Generalni direktor Direktorata za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača Jovo Rabrenović istakao je da su, shodno rezultatima istraživanja, već učinili određene korake kako bi unapredili stanje u toj oblasti.

"Ministarstvo ekonomije je pripremilo dve nove aplikacije za mobilne telefone, namenjene potrošačima. Zahvaljujući aplikacijama, kada dođe do kršenja potrošačkih prava, oni će moći da na licu mesta, brzo i jednostavno podnesu prigovor inspekciji, odnosno traže zaštitu od nadležnog državnog organa", rekao je Rabrenović.

Posredstvom aplikacija i Sajta zastitapotrsaca.me građanima će biti olakšana procedura za podnošenje prigovora, svi relevantni zakoni i propisi biće im dostupni na jednom mestu, a i moći će da se informišu o nebezbednim proizvodima.

Aplikacija bi trebalo da bude završena do kraja godine, a u Ministarstvu ekonomije su sigurni da će zaživeti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.