Hrvatski mediji: Teško da će Folksvagen doći kod nas

Zagreb -- Izgledi za to da Hrvatska dobije Folksvagenovu investiciju nisu bili veliki ni pre, a ni sada se nisu popravili, piše Poslovni dnevnik.

Izvor: Poslovnidnevnik.hr
Podeli
FOTO: Epa, Clemens Bilan
FOTO: Epa, Clemens Bilan

Nemačka kompanija najavila je pred kraj prošle godine selidbu dela pogona prema jugoistoku Evrope, jer je radna snaga u Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj i Mađarskoj postala preskupa..

Iako je ministar privrede Darko Horvat svom nemačkom kolegi Peteru Altmajeru pokazao spremnost da Hrvatska prihvati deo proizvodnje koju Folksvagen planira da premesti iz Nemačke, mali su izgledi da se tako nešto i ostvari.

Naime, ova fabrika je još letos donela odluku da će proizvodnju modela škoda superb iz Češke ipasata iz Nemačke preseliti u novu fabriku u Turskoj, u Manisu kod Izmira, a potvrdila je da ne traži novu lokaciju za veliku investiciju od 1,4 milijarde evra.

Folksvagen je svoju novu firmu u Turskoj već registrovao pre nekoliko nedelja, ali je 15. oktobra zamrzao odluku zbog političkih razloga. Povod je bila intervencija Turske u Siriji, koju su Nemačka i ostale članice EU oštro osudile, zatraživši od Ankare da prekine vojnu operaciju, što je turski predsednik Erdogan nakon nekoliko dana i učinio.

Prema pisanju zapadnih medija, Folksvagen je unapred planirao Tursku kao najbolju varijantu, ali je u priču ubacio još tri države kako bi dobio što bolje uslove za investiciju. Nemački ARD letos je objavio da je Turska izabrana zato što ima najveće tržište, čak 82 miliona stanovnika. Na području Izmira svoje su fabrike već otvorile i kompanije Ford, Reno, Mercedes Traks i Tofas, što znači da tamo postoji gotova mreža isporučilaca delova.

strana 1 od 70 idi na stranu