Vesti -

Protest zbog farme: Preselite svinje, godinama trpimo nesnosan smrad

Spuž -- Meštani Grba i aktivisti Koalicije za održivi razvoj (KOR) zatražili su da se farma svinja firme Niksen - Čavor iseli iz Spuža.

Izvor: Vijesti
Podeli
FOTO: EPA, DAVID CHANG
FOTO: EPA, DAVID CHANG

Oni traže njeno prebacivanje na drugu lokaciju gde će biti sprovedene sve propisane mere zaštite životne sredine.

Okupljeni su prošetali i do kapije firme kako bi vlasniku firme, Draganu Čavoru, "pokazali da se ne šale", te da okupljeni nisu u Grbe "došli sa neba", već "mnogo ranije od Čavora".

Okupljeni tvrde da su pre protesta na farmi "zatvorili sve objekte, isključili ventilatore kako novinari i građani koji su došli sa strane da ih podrže ne bi osetili smrad".

Meštanin Goran Goran Đuričković najavio je da će sutra tužilaštvu podneti krivičnu prijavu protiv Čavora i kompanije Niksen trejd.

On je za 3. novembar najavio novi skup, na istom mestu u isto vreme, kako bi obavestili građane što je do tada preduzelo tužilaštvo po prijavi.

"Naša deca, danas umesto da uče, moraju da budu ovde. Mnogo mi je teško da pričam... Možda bi gospodin Čavor voleo sve nas sad da pregazi radi svog džepa i džepa onih koji su sa njim u talu, e nećemo mu dozvoliti", rekao je meštanin Dragan Đuričković.

Aleksandar Perović iz Ozona kazao je da je javno zdravlje i zdrava životna sredine jedino što ih spaja.

Dodao je da će, zbog ugrožavanja životne sredine, pozvati sugrađane na negativnu kampanju, odnosno da ne kupuju proizvode zagađivača.

Od firme Niksen - Čavor se traži da ne ispušta fekalije direktno u reku Zetu i vodoizvorište Kraljičino oko.

Meštani tvrde da vlasnik farme svinja ništa ne čini kako bi popravio takvo stanje, i da se nesnosni, neprijatni mirisi sa farme svinja godinama šire spuškim naseljem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.