Vesti -

Žene po prvi put imaju veće penzije od muškaraca

Zagreb -- Žene u Hrvatskoj, koje su ove godine otišle u starosnu penziju, prvi put u istoriji dobile su penzije koje su više od penzija muškaraca.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/ginasanders
Foto: Depositphotos/ginasanders

Kako piše zagrebački "Večernji list", razlika je neznatna, svega 24 kune, ali i tako mala razlika predstavlja važan iskorak u penzionom sistemu jer su sve do sada muške penzije uvek bile više od ženskih.

Na primer, prosečna starosna penzija muškaraca 2013. bila je 18 posto viša od prosečne za žene, dok je prosečna prevremena penzija za muškace bila viša 25 odsto.

Do 2017. godine ta se razlika smanjila na oko šest posto kod punih starosnih penzija i 18 posto kod prevremenih, da bi se u 2019. godini dogodio preokret i kod starosnih penzija. Prevremene muške penzije i dalje su 12 posto više od prosečnih starosnih koje primaju žene.

Prosečna starosna penzija muškaraca koji su prvi put ostvarili pravo na mirovinu u prvih sedam meseci ove godine iznosi 3.020 kuna, a penzija žena 3.044 kune.

U podatke nisu uključeni korisnici iz međunarodnih ugovora.

Penzije žena poslednjih godina rastu zahvaljujući produženju radnog veka i izjednačavanju godina za odlazak u penziju s muškarcima, ali od ove godine vetar u leđa dala im je i odluka vlade Hrvatske Andreja Plenovića da se ženama za svako rođeno dete dodaje pola godine penzionog staža, ističe Večernji list.

U prvih sedam meseci ove godine pravo na penziju prvi put je steklo 30.000 radnika, među kojima je bila 14.801 žena. Nešto manje od šest 6.000 žena otišlo je u punu starosnu penziju, oko 3.000 ih je u prevremeno starosnoj, a ostalo su korisnice porodičnih penzija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.