Vesti -

Zabranjen uvoz 34 tone mesnih proizvoda

Podgorica -- Inspektori za bezbednost hrane zabranili su uvoz tri pošiljke mesnih proizvoda u količini od 34 tone zbog važeće zabrane uvoza svinjskog mesa u Crnoj Gori.

Izvor: MINA-BUSINES
Podeli
Foto: Depositphotos/ArturVerkhovetskiy,
Foto: Depositphotos/ArturVerkhovetskiy,

To je učinjeno radi sprečavanja unošenja zarazne bolesti afričke kuge svinja.

Prema navodima lista "Dan", inspektori su naložili uništenje 24,8 kilograma banana i osam tona šargarepe zbog lošeg kvaliteta, odnosno nedozvoljenog sadržaja pesticida.

U avgustovskom, poslednjem objavljenom izveštaju o kontrolama hrane Uprave za bezbednost hrane i fitosanitarne poslove, navodi se da je zabranjen uvoz i tri pošiljke hrane neživotinjskog porekla u ukupnoj količini od 4,3 tone, prenosi agencija Mina.

Inspektori nisu dozvolili uvoz konzerviranog povrća (3,6 tone) i dve pošiljke feferona od po 648 i 86,4 kilograma zbog utvrđivanja prisutnosti nedozvoljenih aditiva.

Zbog utvrđenih neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima, inspektori su zabranili uvoz 5,8 tona paprika, tri tone paradajza, pošiljke pirinča u količini od 24 tone.

Nije dozvoljen uvoz 33,7 tona brašna i pošiljke šargarepe u količini od 1,5 tona.

Pošiljke brašna, voća i povrća vraćene su ili uništene zbog nekvaliteta, nedozvoljenog sadržaja pesticida i kontaminenata.

Inspekcija je na tržištu kontrolisala 784 objekta u kojima se obavlja poslovanje hranom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.