Vesti -

Teški dani za slovenačku kompaniju: Adriji zbog dugova zaplenjena dva aviona

Ljubljana -- Slovenačka Agencija za civilni avio-saobraćaj potvrdila je da su dva aviona kompanije Adrija ervejz zaplenili kreditori zbog dugovanja.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Epa/ANTONIO BAT
Foto: Epa/ANTONIO BAT

Regulatorni organ Slovenije navodi da su dva aviona tipa Bombardier CRJ900 izbrisana iz državnog registra.

Adrija u svojoj floti ima 12 Bombardiera, od kojih je polovina uzeta na "mokri lizing" (wet lease) preko ugovora sa drugim avio-prevoznicima.

Slovenačka kompanija sama ne poseduje nijedan avion.

Naime, u floti CRJ900 letelica, četiri su pod ugovorom do 2022, još dve do 2026. i 2027. godine, dok je jedan iznajmljen po ugovoru o plaćanju na sat, gde Adrija plaća vlasniku na osnovu korišćenja aviona. Preostala dva su iznajmljena na dugoročnoj osnovi, piše portal Exyuaviation.

Adrija ima problema sa kašnjenjem i otkazivanjem letova, dok traži strateškog partnera koji bi obezbedio preko potreban kapital.

Kako je prethodno objavio B92, slovenačka avio-kompanija je otkazala let između Ljubljane i Beča nakon što je otkriveno da su policija, izvršilac i advokati "Ferplejna", kompanije koja zastupa putnike, planirali da dočekaju avion te kompanije u prestonici Austrije.

Slovenačka kompanija je nedavno "tužila" Er Srbiju evropskim institucijama zato što "dodeljuje prekomernu državnu pomoć tom avioprevozniku", što je paradoksalno, pošto je Adrija ervejz, prema pisanju medija i sama tražila državnu pomoć od Slovenije i to tokom sastanka sa slovenačkim premijerom Marjanom Šarecom i državnim sekretarom Vojmirom Urlepom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.