Vesti -

Gorenje plaća zaposlenima da dovedu nove radnike

Ljubljana -- Slovenački proizvođač kućnih uređaja Gorenje, ovog proleća, nakon što ga je preuzeo kineski Hisense, najavio je otpuštanje 270 radnika.

Izvor: Poslovni dnevnik
Podeli
Foto: Epa/ANTONIO BAT
Foto: Epa/ANTONIO BAT

Nije reč o radnicima u proizvodnji, i na kraju ih je otišlo samo 60, a Gorenje se našlo pred novim problemom – kako pronaći nove radnike, piše ljubljanski list Večer.

Zbog povećane potražnje i proizvodnje, sto radnika već je zaposleno za rad u proizvodnji u avgustu.

"U drugoj polovini septembra trebaće nam još oko 80 radnika", kaže Mateja Celin iz službe za odnose s javnošću Gorenja.

Dodala je da se to događa svake godine kada se proizvodnja poveća, pa zapošljavaju nove ljude na određeno vreme. Međutim, ove godine imaju puno problema s pronalaženjem radnika.

"Na tržištu više nema dovoljno ljudi koji bi radili u proizvodnji", objašnjava Celin.

Zato se po prvi put u potragu za novim ljudima krenulo drugim putem. Svojim zaposlenima nude nagrade ako predlažu potencijalnog novog radnika za posao u proizvodnji. Pozvali su zaposlene da svojim poznanicima, komšijama, rođacima koji bi mogli biti zainteresovani za rad u proizvodnji Gorenja daju informacije o mogućnostima zaposlenja, prenosi Poslovni dnevnik.

"Ako njihov kandidat uspešno završi mesec dana probnog rada, zaposlenom koji je predložio radnika nudimo 100 evra bruto. Bude li kandidat radio dva meseca, zaposleni u Gorenju koji ga je preporučio dobiće bruto nagradu u iznosu od 200 evra. Nagrade će se isplaćivati zajedno s platama za novembar, a dosad smo dobili oko 50 kandidata za rad u proizvodnji", kaže Mateja Celin.

Reč je o radu na određeno vreme koji će trajati najmanje dva meseca odnosno do kraja godine.

"Ako bi povećane potrebe potrajale duže, broj radnika u proizvodnji će se prilagoditi", dodaje Celin.

I u budućnosti će Gorenje i dalje zapošljavati, i to ne samo na određeno vreme. U planu je izgradnja nove fabrike televizora, za koju se očekuje da će postepeno zaposliti 1.000 radnika.

Prema početnim planovima, očekuje se da će fabrika početi s radom za godinu dana, godišnja proizvednja biće milion uređaja, a zaposliće se između 300 i 400 radnika. U drugoj fazi širenja fabrike, koja bi trebalo da se završi do 2023. godine, planira se povećanje kapaciteta pogona na četiri miliona televizora, a broj zaposlenih trebalo bi da se poveća na hiljadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.