Histerija zbog ulaska srpske firme u "Kraš": Mali akcionari ne daju svoje deonice

Zagreb -- Sada više nema dileme ni u Hrvatskoj da iza kupovine akcija zagrebačke fabrike "Josip Kraš" stoji Nebojša Šaranović i njegov "Kapa star limitid".

Izvor: Večernje novosti
Podeli
Foto: Depositphotos/dariozg
Foto: Depositphotos/dariozg

Mediji na nogama

Hrvatski mediji prethodna dva dana iz sata u sat objavljivali su izveštaje sa zagrebačke berze. Kupovina deonica bila je udarna vest na portalima. A kada je srpska firma i zvanično preuzela pet odsto akcija, oglasila se i zagrebačka kompanija zvaničnim dokumentom.

Početkom nedelje, preko računa RBA banke, Šranović je stekao pet odsto akcija "Kraša", a dobro upućeni izvori tvrde da je sada već prešao i deset odsto, pišu "Novosti".

To znači da Šaranović poseduje već više od 140.000 akcija zagrebačke kompanije i da postaje "ozbiljan igrač" protiv Mesne industrije "Braća Pivac" i malih akcionara "Kraša".

"Trenutno niko u ’Krašu’ ne razmišlja da Šaranoviću proda akcije i mali akcionari žele da ih u budućnosti zadrže", rečeno je "Novostima" u zagrebačkoj fabrici, uz napomenu da niko ne može sa sigurnošću reći šta će se daje događati.

Iz Mesne industrije "Braća Pivac" se ne oglašavaju, ali je Šaranović navodno i jednima i drugima nudio da otkupi njihove akcije.

Marica Vidaković, zastupnica "Kraša", demantovala je da je u kontaktu sa Šaranovićem. "Sastali smo se prvi i poslednji put pre četiri godine. Ni tada ništa nisu nudili i to je bio klasičan poslovni razgovor", kazala je Vidakovićeva.

Poslovni analitičari u Hrvatskoj procenjuju da je razlog interesovanja Šaranovića za "Kraš" kako bi mu bio olakšan pristup tržištu EU. Takođe, poslovni interes srpskog preduzetnika vide u činjenici da su proizvodi "Kraša" popularni na srpskom tržištu i da mu ulazak u kompaniju omogućava veći izvoz na srpsko tržište, ali i na tržišta zemalja jugoistoka.

Nastavi li intenzivnu kupovinu akcija, mnogi procenjuju da bi Šaranović mogao da ugrozi braću Pivac i da će onda ponovo da se "mešaju karte" u pogledu vlasničkih odnosa u hrvatskoj kompaniji.

Braća Pivac trenutno imaju 30 odsto akcija, a sa malim akcionarima 51 odsto.

Preuzimanje "Kraša" gotovo izvesno ne može se ostvariti bez jednog od dva najveća akcionara, braće Pivac sa 30 odsto akcija i zaposlenih sa 18 odsto, kaže za "Novosti" Nenad Gujančić, broker "Momentum sekjuritiza".

Veliki rast cene akcija od oko 140 odsto samo u septembru najmanje naruku ide braći Pivac koja su verovatno očekivala da će uz neveliku premiju preuzeti kompaniju. Vrednost "Kraša" povećana je sa 80 na 180 miliona evra u toku nekoliko nedelja i preuzimanje sigurno neće biti jeftino.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 62 idi na stranu