Vesti -

Da vrate pare: Korisnici kredita u "švajcarcima" pobedili banke u Hrvatskoj

Beograd -- Korisnici kredita u Hvratskoj "švajcarcima" pobedili su banke, pošto je potvrđena presuda iz 2013. kojom je valutna kaluzula proglašena ništavom.

Izvor: Politika
Podeli
Foto: Depositphotos/ekostsov
Foto: Depositphotos/ekostsov

Posle osam godina na sudovima, Vrhovni sud Hrvatske je saopštio da su banke krive za nezakonito postupanje prema korisnicima stambenih kredita ugovorenih u švajcarskim francima i da su povredile kolektivne interese i prava zaduženih građana.

Posle ove odluke vlasnici tih kredita od sada pa do 2023. u sudskim procesima mogu da traže povraćaj preplaćenog novca od banaka, piše "Politika".

Tu vest je s oduševljenjem dočekalo 125.000 korisnika ovih kredita u Hrvatskoj, koji će sada tražiti obeštećenje od banaka, bez obzira na činjenicu da je više od 90 njih 2015. godine konvertovalo svoje dugove iz franka u evro.

U presudi hrvatskog suda navodi se da su tužene banke imale saznanja o izvesnoj budućoj promeni švajcarskog franka prema kuni, na štetu potrošača i bez obzira na to podstrekivale su ih da ipak zaključe ugovore. Banke su saopštile da razmatraju dalje pravne korake koji su im na raspolaganju u Hrvatskoj i EU.

Prema procenama, reč je o oko dve milijarde evra, koliko bi banke bile u obavezi da vrate klijentima.

Kako su za "Politiku" rekli u hrvatskom udruženju "Frank", to znači da svih 125.000 korisnika tih kredita ima otvorena vrata prema sudovima.

"Mogu privatno da tuže banke i potražuju novac koji su do sada neosnovano platili bankama. Do sada ima 30.000 tužbi a očekujemo da će ih do 2023. biti više od 100.000", kazali su iz tog udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.