Vesti -

Hrvatska: Mesečna deflacija 0,3 odsto u avgustu

Zagreb -- U Hrvatskoj je u avgustu 2019. godine zabeležena deflacija od 0,3 odsto na mesečnom nivou, dok je međugodišnja inflacija iznosila 0,8 procenata.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, koya979
Foto: Depositphotos, koya979

Ovi podaci navedeni su u izveštaju izveštaju Državnog zavoda za statistiku (DZS), gde se ističe da je deflacija niža u odnosu na jul kada je ona iznosila 1,1 procenata.

Na mesečnom nivou su u avgustu najviše pale cene odeće i obuće, za 3,8 odsto, što je posledica sezonskih sniženja, dok su cene pokućstva, opreme za kuću i redovno održavanje potonule za 0,6 odsto, a prevoz za 0,3 procenta, pri čemu su cene goriva oslabile 0,6 odsto.

Istovremeno, u posmatranom mesecu su jedino poskupeli rekreacija i kultura, za 0,1 procenat.

Na godišnjem nivou, u avgustu su najviše porasle cene alkoholnih pića i duvana, za 4,7 odsto, a s rastom od 3,8 odsto pratile su ih cene u segmentu stanovanja, vode, električne energije, gasa i ostalih goriva.

Cene restorana i hotela porasle su za 2,9 procenata, dok su cene rekreacije i kulture uvećane za 2,0 odsto, obrazovanja za 1,2 odsto, hrane i bezalkoholnih pića za 0,3 odsto, a pokućstva, opreme za kuću i redovno održavanje za 0,1 procenata.

S druge strane, na godišnjem nivou su najviše pale cene odeće i obuće, za 1,6 odsto, a po istoj stopi je pojeftinio i prevoz, pri čemu su cene goriva skliznule za 2,2 odsto.

Kumulativno, od januara do avgusta su potrošačke cene u Hrvatskoj zabeležile rast od 0,7 odsto u odnosu na isti period 2018.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.