Ulazak Crne Gore u NATO povećao cene nekretnina: Stranci za kvadrat daju i 4.000 evra

Podgorica -- Tržište nekretnina u Crnoj Gori nakon duže stagnacije je oživelo.

Izvor: Bankar.me
Podeli
Budva FOTO: EPA, KOCA SULEJMANOVIC
Budva FOTO: EPA, KOCA SULEJMANOVIC

Tome u prilog govore i nedavno objavljeni preliminarni podaci MONSTAT-a da je u odnosu na prošlu godinu ove godine zabeležen rast cene kvadrata u novogradnji 11,6 odsto.

U nekim agencijama za prodaju nekretnina smatraju da je na značajan rast cena nekretnina uticao ulazak Crne Gore u NATO, dok u nekim agencijama ne vide razlog koji je doveo do porasta cena.

Ipak, zaključuju da je više stranaca koji se odlučuju da kupe nekretninu u Crnoj Gori, te da su najskuplji kvadrati na primorju.

Kvadrat nekretnine na crnogorskom primorju prodaje se i do 4000 evra. U glavnom gradu najniža cena kvadrata je 1.000 evra.

Iz IN nekretnina CdM-u pojašnjavaju da je ulazak Crne Gore u NATO uticao na povećan broj stranih kupaca, a samim tim i na rast cena nekretnina.

U agenciji Nekretnine Bar kažu da im apsolutno nije jasno iz kojeg razloga su cene nekretnina u gradu pod Rumijom toliko visoke.

"Zaista nemam adekvatan odgovor što se tiče porasta cena jer je trenutno na tržištu mnogo novih stanova i stambenih zgrada tako da moje lično mišljenje da bi trebale biti znatno niže. Jedino što mogu da navedem kao razlog svemu tome je velika potražnja i to uglavnom sa severa naše države i oni isključivo traže i trguju u centru Bara. Naravno svi oni već godinama rade i zarađuju u inostranstvu. Naši sugrađani trguju putem kredita i to jeftinije i za njihov džep dostupne nekretnine. To je u stvari individualno od vlasnika do vlasnika", kazala je vlasnica Nekretnina Bar.

Na pitanje da li je veće interesovanje za novogradnju ili starogradnju u IN nekretninama kažu za novogradnju, dok iz barske agenciju saopštavaju da je kod njih potražnja izjednačena.

"Još uvek kupci koji su sa naših prostora i koji žive u gradu i okolini pretenduju na zgrade Zavoda za izgradnju Bar ZIB- jer su izuzetno kvalitetne", tvrde u Nekretninama Bar.

U obe kompanije ističu da su kupci nekretnina na primorju stranci ili naši ljudi iz dijaspore.

"Nekretnine u srednoj regiji više kupuju domaći, a na primorju strani kupci", navode u IN nekretninama.

U ovoj agenciju ističu da najviše interesovanje vlada u Podgorici za City kvart, Preko Morače i Stari Aerodrom, a na primorju za Bokokotorski zaliv i to uglavnom traže inostrani kupci, pretežno Evropljani.

Cene stanova u Podgorici se kreću od 1000 do 1600 evra po metru kvadratnom, na primorju od 1200 do 4000 evra.

Cena kvadrata u Kolašinu iznosi od 800 do 1200 evra, Žabljaku od 1000 do 1500 evra, a u Nikšiću od 600 do 1100 evra, saopšteno je CdM-u iz IN nekretnina.

U Baru je najtraženija lokacija u blizini Hrama, odnosno okolina kafea SOHO,PASCUCI...

"Takođe traženi su i stanovi u zgradama Zetagradnje. Uglavnom svi traže strogi centar grada", iskustvo je agencije Nekretnine Bar, piše CdM.

Prosečne cene kvadrata nekretnina u Baru kreću se od 1300 do 1500 evra u zavisnosti od lokacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 63 idi na stranu