Vesti -

Skoro 500 radnika eks-Ju giganta tehnološki višak: Slede otkazi uz otpremninu

Mostar -- Ono što su prvi put odbili, radnici bivšeg SFRJ giganta Aluminija su na sednici Skupštine Sindikata ipak prihvatili.

Izvor: klix.ba
Podeli
FOTO: EPA, JALIL REZAYEE
FOTO: EPA, JALIL REZAYEE

Nova sistematizacija radnih mesta njih oko 500 proglašava tehnološkim viškom, ali im je osigurana isplata otpremnina. I da mogu, mnogi ne bi ostali jer su uslovi rada bili izuzetno teški.

Ranije pominjani plan pokretanja proizvodnje od 1. septembra je očigledno propao, ali sve zavisi od kineske korporacije koja se dovodi u vezu s bivšim mostarskim gigantom.

"Radnici koji imaju mogućnost da po novoj sistematizaciji radnih mesta ostanu zaposleni u Aluminiju, u slučaju nepokretanja proizvodnje do 1. decembra imaće ista prava kao i ovi koji se ovih dana proglašavaju tehnološkim viškom", rekao je predsednik Skupštine Sindikata Aluminija Romeo Biokšić.

Sam Romeo Biokšić radnik je Elektrolize, pogona čiji su svi radnici proglašeni tehnološkim viškom.

Zdravko Soldo, 37 i po godina radnik je Aluminija. Taj status imaće još koji dan. Ima 60 godina i planira da se prijavi na Službu za zapošljavanje.

Nedostaje mu dve godine staža za penzionisanje.

"Moj mali je već otišao za Nemačku, meni je kasno. Ovo je već rešeno ranije, sad se samo bez veze svađamo. Ja nisam potpisao, ali je isto kao i da jesam, oni su tražili većinu. Čekam da mi oni uruče otkaz i otpremninu. Spavati ne mogu, a imam i šećer", kazao je Soldo dodajući da ni danas ne veruje da je kompanija doživela današnje stanje.

Miro Zelenika ima petoro dece i jedini je zaposlen u svojoj porodici. Kaže kako svakodnevno zovu direktore da im objasne trenutne pozicije.

"Šta znače otpremnine, to je koji mesec. Nema tu neke budućnosti. Nemam kredita, ali imam minus na računu. Sad sam u nedozvoljenom minusu, ali ne bih voleo da ostanem u Aluminiju po novim uslovima. Ja vama ne mogu dočarati kako je ovo težak posao. Dolaskom ovde radnik sebi potpisuje smrtnu presudu, temperatura u ćeliji je 900 stepeni", izjavio je Zelenika.

Radnici su sumnjičavi prema planovima Uprave, kažu kako Livnica ne može da radi bez Elektrolize i da je sve verovatno samo zavaravanje javnosti.

Podsećamo, nekad najveći BiH izvoznik, Aluminij d.d. Mostar, isključen je s elektroenergetske mreže 10. jula. Od tog dana traje prava drama za njegovih nešto više od 900 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.